ГЕРБ-Бургас: Започваме широк обществен дебат за предложения за изменения в Изборния кодекс

Бургаските депутати от ГЕРБ започват широки обществени дебати с гражданите в областта, неправителствени организации и дясноориентирани непарламентарно представени партии за промени в Изборния кодекс. Това стана ясно на брифинг днес в Бургас, в който взеха участие народните представители Димитър Бойчев, Ивелина Василева, Снежина Маджарова, Семир Абу Мелих, Диана Йорданова и д-р Галина Милева.

            „Както знаете, бе взето решение парламентарната група на ГЕРБ да не се регистрира в парламента при следващите заседания. Оттук нататък ще се включваме  само в заседания, при които в НС се обсъжда Изборния кодекс. За да се спрат спекулациите по тази тема, категорично заявяваме, че след като няма да се регистрираме, няма да получаваме и възнаграждение”, заяви областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев.

            Той коментира, че групата на бургаските депутати от ГЕРБ ще инициира незабавно широк обществен дебат за промени в Изборния кодекс, за да се смени сегашния модел на управление. По този начин ще започне и подготовка в посока нови предсрочни парламентарни избори. Вече е сформирана и работна група от юристи към парламентарната група на ГЕРБ, която работи по изготвяне на предложенията за промени в ИК.

            „Проведохме и среща с бургаската структура на партията. Ще очакваме от нея и от общинските структури предложения, които ще обобщим заедно с тези на неправителствените организации и десните партии. След това от името на бургаската група ще ги предоставим на експертната група в столицата. Смятам, че сред добрите предложения, които към настоящия момент са в процес на обсъждане са задължителното гласуване, както и интернет гласуването. Колкото по-скоро има нови избори, толкова по-добре ще бъде за държавата и гражданите”, заяви Димитър Бойчев.   Бургаските депутати коментираха, че това Народно събрание вече няма легитимност и много бързо изчерпи кредита си на доверие, като самите граждани категорично са го показали. „За всички вече е ясно, че страната ни се управлява от Тройна коалиция. Създава се усещането, че с всички действия и решения ДПС си прави експеримент с хората и изчаква да види до какви граници ще стигне тяхното търпение. Чашата преля с назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, за което много се бързаше и законът бе специално променен. Някак встрани остава и един много притеснителен факт – Пеевски е имал достъп до строго секретна информация в дните, в които заемаше поста. Решението от днес Конституционния съд да се произнесе за оставането му в парламента като депутат също е недопустимо”, сподели лидерът на ГЕРБ в Бургас.

 

           

Той определи като откровена лъжа изказването на депутата от Коалиция за България Димчо Михалевски, че мораториума върху събарянето на незаконни постройки не е оттеглен от дневния ред на НС. „Още миналата сряда г-н Михалевски сам оттегли това предложение по време на заседание. Дори към него бе отправена и забележка от председателя Михаил Миков по отношение на силното лобиране по темата. Този мораториум е всъщност узаконяване на беззаконието, на ромските гета. Ние като група ще продължим да работим за легитимирането на рибарските къщи в Ченгене скеле, но не и на гетата”, каза още Бойчев.