Започват да строят Океанариума в Бургас след края на лятото

Концесионният договор за изграждане и експлоатация на атрактивното съоръжение Океанариума – Бургас бе подписан от  кмета на общината Димитър Николов и генералният директор на Научно-производствено обединение “Мостовик” Олег Шишов. Строителството ще започне през септември, след края на летния сезон. Първият етап ще приключи за две години. Платена е банковата гаранция от 1 млн.лв. Приключени са всички процедури, направени са и пробите на територията, където ще е разположен паркът. Водещи специалисти с опит в изграждането на такъв тип паркове и то при по-екстремни условия ще бъдат ангажирани с реализирането на проекта в Бургас. В него има и японски специалисти. С изграждането ще бъдат ангажирани български фирми.

 

Комплексът  ще бъде построен в съответствие с последните постижения на технологията. В момента обектът е на етап проектиране. Първият етап предвижда изграждането на воден атракцион. На практика той ще представлява целогодишен аква парк. След построяването му ще започне и работа по Океанариума. Отделните зони  в него предвиждат да има делфинариум. Ще бъде обособена и част, в която да се води научно-изследователска дейност. В комплекса ще бъде построен и хотел. Мащабният проект ще бъде подложен на публично обсъждане през август.

 

Първоначално се предвижда в Океанариума да бъдат показвани черноморски видове риба и по-екзотични, обитаващи Океана.

 

За изграждане на  зрелищния комплекс концесионерът ще инвестира сумата от 100 милиона лева, като поема ангажимент в срок до пет години да построи и въведе в експлоатация обектите. На този етап общинска администрация Бургас очаква по милион посещения годишно на атракциона , защото неговата уникалност ще го направи притегателен център за туристи от страната и чужбина.