Изградиха нова детска градина в Банево за един милион и половина лв.

Приказната нова детска градина на квартал Банево отвори врати днес. Лентата прерязаха кметът на Община Бургас Димитър Николов и директорката на ЦДГ „Синчец“ 21 Христина Карабахчиева, а децата от градината зарадваха своите гости с празнична програма от песни и танци.

 

Два чисто нови павилиона с топла връзка между тях и модерна архитектурна визия ще заменят досегашните три стари и амортизирани бараки, строени през 60 – те години за работнически общежития. Единият е административен блок с физкултурен салон, кухня и помещения за 1 градинска група, а другият е павилион, предназначен за 2 групи. Павилионите са обзаведени с нови детски легла, мебели и кухненско оборудване.

 

Извършено е благоустрояване и озеленяване на дворното пространство, а на площадката са монтирани чисто нови детски съоръжения, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасна игра и снабдени с подходяща настилка.

 

„Новите павилиони са с въведени мерки за енергийна ефективност, с монтирани слънчеви панели на покрива и комбиниран котел на газ и дизелово гориво, които ще редуцират сметките за ток през лятото и зимата. Банево е един от най-бързо развиващите се бургаски квартали, длъжни сме да мислим в перспектива и затова смятаме след септември да разкрием и 1 яслена група“, сподели кметът Димитър Николов.

 

„След 2 седмици ще стартираме цялостната реконструкция на училището и читалището в Банево, а след месец ще започне полагането на новата канализация на квартала. Вече имаме одобрени средства от МОСВ за прокарване и на новия водопровод. Старите работнически общежития, в които досега се помещаваше детската градина ще превърнем в модерен пенсионерски клуб за възрастните хора от квартала“, допълни още кметът Николов.

 

Модерната детска градина е изградена със средства на Община Бургас и е на стойност 1 500 000 лв.