Несебър ще привлича туристи с традиционно занаятчийство

Общината реализира успешено съвместен проект с Одрин

 

 

Община Несебър ще привлича многобройни туристи с развитието и рекламата на традиционното си занаятчийство. За целта в центъра на града изцяло е ремонтирана стара общинска сграда, която от днес функционира като съвместен демонстрационен център на български и турски занаяти в Несебър. Подобен проект е реализиран и в Одрин, където стара отоманска къща е предоставена за дългосрочно ползване от представителите на местния бранш.  Съвместният план е осъществен за две години по европейски програми за трансгранично сътрудничество между България и Турция и е на обща стойност 1 млн. и 200 хил.лв. Целите на проекта са установяване на възможности за дългосрочно партньорство между занаятчиите от двата града и популяризиране на тяхната дейност.

 

Двуетажната масивна сграда в Несебър е общинска собственост. В нея са оформени няколко офиса, зала за занаятчийски изложби, конференции и семинари, както и мултифункционален салон за промоции. Достъпът на хора с увреждания до тях е осигурен .

 

На официалното откриване присъстваха партньорите по проекта – кметът на Несебър Николай Димитров, като представител на общината, председателят на Бургаската регионална туристическа асоциация Соня Енилова и  трийсет членна делегация от Турция. Гостите са експерти от Асоциацията на търговците и занаятчиите на Одрин и Генералния секретариат на областната администрация. Николай Димитров изрази задоволството си от съвместното сътрудничество с турските си колеги и изрази надежда, че то ще продължи и в бъдеще с други общи начинания. Той съобщи, че в двата центъра вече са направени три тематични занаятчийски изложби и две профилирани експозиции, които са преминали при голям интерес от страна на посетителите. Откриването на сградата в Несебър предшества и още едно двустранно изложение, което ще отвори врати на 11 юни в Одрин.

 

Соня Енилова подчерта водещата роля на община Несебър при реализацията на този взаимноизгоден за България и Турция проект. Тя добави, че той ще спомогне за увеличаването на туристопотока в региона и ще утвърди практиката на целогодишен, а не на сезонен туризъм.

 

Представителите на занаятчийски организации от града изразиха благодарността си към кмета Николай Димитров, който е сбъднал една тяхна стара мечта – да имат общ дом, в който успешно да промотират продукцията си. По думите им новият център ще бъде атрактивна част от пъстрата палитра на общината, която ще увеличи многократно интереса на туристите към района.

 

Обученията, изложбите и визитите на браншовиците от Несебър и Одрин са част от стратегически съвместен маркетинг – план за издигане популярността на двата града като привлекателни екзотични дестинации за гостите от цял свят.