Станчо Славов: Наказват ме за пропуск, разкрит по мой сигнал

Ще търся правата си в съда

 

Станчо Славов е директор на ПМГ „Акад. Н. Обрешков“ гр. Бургас от 1998 г. В гимназията работи от 1991 г. като учител по математика.

По време на неговото управление ПМГ Бургас успява да достигне най-високия рейтинг и да стане предпочитаното средно училище в Бургас. Гимназията се превърна в място за обучение на талантливи деца, а впечатляващите им резултати по международните състезания и олимпиади я направиха известна в целия свят. 

На 14 май 2013 г. Станчо Славов внезапно бе дисциплинарно уволнен. Мотивите на уволнението началникът на РИО на МОМН Виолета Илиева обяснява с проверка в счетоводството на гимназията, която  е установила, че в продължение на 4 години Славов е получавал по-голяма заплата от допустимата за длъжността, без да има допълнително споразумение, регламентиращо точната сума на това увеличение. Причина за проверката е сигнал, подаден от самия Славов. Уволнението на директора предизвика вълна от възмущение сред учители, ученици и родители на гимназията. Много бързо в негова подкрепа се организира група и обществена подписка. Някои заплашиха, че ако справедливостта не възтържествува и изкуствените обвинения срещу Славов не отпаднат, те ще сменят учебното заведение в знак на бойкот срещу действията на шефката на инспектората.

В Бургас парадоксът е, че природоматематическата  гимназия е рекордьор по медали, отличия и международни награди, а нейният директор – по доноси, клевети и интриги срещу него.

Това е първото интервю след връчването на заповедта,  в  което Станчо Славов коментира дисциплинарното наказание срещу него.

 

Г-н Славов, каква е Вашата позиция за уволнението Ви?

 

         Аз, разбира се, съм изключително огорчен от начина, по който бях отстранен от длъжността директор и непремерените изявления за извършени от мен умишлени финансови злоупотреби. Тези обвинения са неверни и вярвам, че ще успея да докажа правотата си. Наложено ми бе тежко и напълно незаслужено наказание, последица от многогодишни неуспешни опити да бъда дискредитиран и отстранен от ръководния пост. За съжаление се оказа, че моето добросъвестно поведение ми изигра лоша шега, понеже именно аз установих несъответствието в начисляваното ми трудовото възнаграждение и уведомих РИО за това. През цялото време не съм имал и най-малко съзнание за грешка, камо ли за измама или ощетяване, които са ми вменени и се  тиражират в медиите.

      Не мога да не мисля, че е търсен удобен повод да бъда компрометиран и премахнат.

 

Ще търсите ли правата си в съда?

 

          Да. Ще търся справедливост. Искам да  изчистя името си.

           Заради вложения от мен многогодишен труд като учител и директор, заради близките ми,  учениците,  родителите, колегите и учителите,  които ме уважават и подкрепят.

 

Какви са резултатите на ПМГ Бургас тази година?

 

   Очаквам отново да сме с най-висок бал в региона на приема в VІІІ клас. През тази учебна година 27 учители са извели ученици за участие в  национални кръгове на олимпиади. Класираните ученици са много повече от предишните години – 67. Излъчихме състезатели за участие в 14 национални кръга на олимпиади по различни учебни предмети, както и по три вида спорт за финалите на националните спортни състезания.  Имаме много ученици и отбори на първи и призови места от национални олимпиади, състезания, конкурси, турнири. Наши възпитаници са на първо и второ място по математика в страната по рейтинг, много са учениците ни приети без изпит във ВУЗ и без изпит по математика след VІІ клас. Наш възпитаник от VІІІ клас е в националния отбор – младша възраст за Балканиадата по математика през лятото в Турция, а ученик от ХІІ клас е в националния отбор за Международната олимпиада по математика в Колумбия през юли. Ние сме причина за домакинството на гр. Бургас на международните състезания по математика  IMC и AITMO през юни-юли, провеждащи се за първи път в Европа. Със сигурност и тази година ще имаме лауреати на национална диплома на МОМН. Учениците ни са приети на 100% след VІІ и ХІІ клас където поискат. Полагал съм усилия, водил съм  политика и съм осигурявал  условия и учители това да се случва всяка година. Резултатите се виждат и са за всички нас и нашето бъдеще –  децата ни.