Строежът на новата детска градина в Банево пред завършване

 

Новата детска градина на квартал Банево е пред завършване съобщиха от община Бургас. Експерти са инспектирали и са констатирали, че се работи предимно във вътрешните помещения и то с добро темпо. Доставена е и голяма част от оборудването – детски легла и други мебели, кухненско оборудване.

 

Банево е един от най-бързо развиващите се бургаски квартали, чието население през последните години трайно нараства. Старата му детска градина се помещава в три стари и амортизирани сгради. Две от тях са строени през 60-те години на миналия век за работнически общежития. През 1972 година между тях е построена още една сграда и малко след това трите започват да функционират като детска градина. Досега основен ремонт не им е правен, но дори и след такъв те нямаше да отговарят на съвременните нужди и изисквания на образованието.

 

Новата детска градина е модерна и уютна. Изградени са нови павилиони с топла връзка между тях. Единият е административен блок с физкултурен салон и кухня. В другите ще се настанят 4 градински групи, общо 100 деца. На покрива са монтирани слънчеви батерии, които ще помогнат за редуциране на сметките за ток.

 

Като втори етап общината има намерение да изгради още един блок, където ще влязат още 60 деца, тъй като в Банево идват на градина и децата от близкото село Изворище.

 

В проекта е предвидено благоустрояване и озеленяване на дворното пространство. Там ще има детска площадка, отговаряща на всички съвременни изисквания за безопасна игра.