С над 300 тона пясък ще ваят пясъчните фигури в Бургас тази година

Десетки бургазлии и гости на града изпратиха своите предложения в опит да познаят кой известен българин ще бъде изваян от пясък и ще прекара лятото си на пясъчната „Алея на славата“ в Бургас. Четирима са късметлиите познали верния отговор. Това ще бъде шампионът от професионалния боксов ринг Кубрат Пулев, по-известен още като Кобрата. Позналите верния отговор ще се сдобият с безплатни пропуски за неограничен достъп до Пясъчния град.

Кубрат Пулев е европейски шампион по бокс и носител на Интерконтиненталната титла в тежка категория през 2011 г. От 2009 г. е в професионалния бокс, печели европейската титла на Европейския боксов съюз в тежка категория. В тежък двубой побеждава боксьора Александър Устинов и защитава двете си титли. Тогава получава и шанса да се изправи срещу световния шампион Владимир Кличко през 2013 година.

Сред предположенията се откроиха имената на любимите спортисти Григор Димитров, Христо Стойчков, Йордан Йовчев, Димитър Бербатов и виртуозния цигулар Васко Василев.

Шестото издание на фестивала има амбицията да се превърне в най-атрактивния до сега. Тази година ще бъде изградена и най-високата фигура с над 8 метра височина. Скулптурите няма да приличат на паметници, а ще представляват интересни композиции, провокиращи въображението и подчертаващи онова, с което е известен прототипът.

За амбициозното ново издание са осигурени допълнително 300 тона пясък. Всички автори са вече в Бургас и творят звездните фигури.

Пясъчният Кубрат Пулев ще посреща всички посетители под откритото небе на Бургас от първата седмица на юли до края на сезона, а холивудският блясък ще се допълва от редицата емблематични личности от световната история – гениалните учени и новатори Чарлз Дарвин, Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Стив Джобс . Велики хора на изкуството – Леонардо да Винчи, Салвадор Дали; смелите изследователи на непознатото Христофор Колумб и Юрий Гагарин; музикалните звезди Бийтълс, Лучано Павароти, Лейди Гага, Рей Чарлс и Луис Армстронг. Отделен е и кът за велики личности от българската история, където един до друг ще застанат кановете Аспарух и Крум, цар Симеон и светите братя Кирил и Методий.

Пясъчният фестивал се организира от Община Бургас в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Културна столица на Европа през 2019 година.