С четиридневни тържества в Обзор отбелязват празника на града си

Обзор празнува в деня, когато православната църквата чества рождеството на Йоан Кръстител, а народът – Еньовден. Наречено от древните гърци град на Слънцето, днес курортното селище е избрало за свой празник лятното слънцестоене – 24 юни.

Тази година за Обзор празничният ден започва в 9 часа с представяне на еньовденски обреди и ритуали в Амфитеатралния парк. В 10 часа се откриват обновените улици пред х-л „Парайзо бийч”, а 15 минути по-късно от хотела стартира колоездачното състезание „Нови улици – нови надежди”.

Тържественият водосвет в храм Св.Йоан Предтечаще започне в 10.30 часа. За 11.30 часа в центъра на града е планирано награждаването на победителите от колоездачното състезание, а традиционния курбан за здраве и благоденствие ще бъде раздаден в 12 часа в ресторант „Чевермето” в лятната градина. Празничният ден завършва с концерт на популярната българска рок група Б.Т. Р.  – от 20 часа на Амфитеатралната сцена.

За жителите и гостите на Обзор тържествата по случай празника на града започнаха още на 21 юни, с поетичен спектакъл „Обзор в стих”. Бяхапрочетени стихове на местни автори, посветили живота и творчеството си на родния град –  Вълко Купенов, чието име носи и местната театрална трупа, Цанка Тодорова, Донка Рахманова, Златка Богданова и др. Песни за Обзор изпълни група за стари градски и шлагерни песни „Блян”, а деца от 4 клас зарадваха публиката с песен по стихове на Цанка Тодорова и музика, композирана от самите тях.

Шахматен турнир и карнавална фиеста последваха литературния фестивал. На следващия ден – неделя, в сградата на кметството бе открит нов Информационен център. Фотоизложбата „Обзор – път във времето” и историко – етнографска експозиция разказват за древния, над 3000-годишен морски град. Предпразничната вечер завърши в Амфитеатъра с концерт „В навечерието на Еньовден”. Пищни илюминации, озариха небето над Обзор, за да подготви неговите жители и гости за празничните прояви на следващия ден.