Увеличават се инвестициите в имоти по южното черноморие

От началото на годината интересът на чуждестранните инвеститори към ваканционните имоти у нас се пренасочва към покупка на жилище за целогодишно ползване. Това показват последните проучвания на един от лидерите в строителството на ваканционни имоти у нас Green Life Property Development. От кампанията са категорични, че трябва се предприемат стъпки към приспособяване на ваканционните комплекси за целогодишно ползване. През последните месеци запитванията за ваканционни и градски имоти са били в съотношение 2:3 в полза на градските имоти.

 

Тенденцията към инвестиране главно в имоти по крайбрежната ни ивица се запазва – около 70 на сто от купувачите се насочват към морските ни курорти, 20% предпочитат да закупят имот в някой от големите ни градове, а останалите 10 на сто се разделят по равно между планинските курорти и малките населени места. Голям е интересът към Южното Черноморие и по-конкретно към Бургас, Поморие и Свети Влас. Курортите на север са по-малко привлекателни за купувачите заради по-високите цени и по-слабото предлагане.От компанията обясняват, че средно инвеститорите предвиждат бюджет от 60 000 и 80 000 евро за придобиването на втори дом.

 

Запазва се и профилът на основния инвеститор във ваканционни комплекси – той е заможен човек, обикновено мениджър на фирма, и идва главно от Русия. И докато в предишните години руският купувач е главно от Москва, в последните месеци се забелязва ръст на запитванията от други градове. Причина за това е активната политика от страна на тамошните агенции към популяризиране на българските дестинации.

 

Като проблем за реализирането на сделки обаче от компанията отчитат лошата политическа обстановка у нас, която се отразява и в чуждите медии. Това е намалило реализираните огледи, въпреки че броят на запитванията не се е променил.

 

За момента сключените сделки се повлияват осезаемо от нестабилността в държавата, като за тази година е отчетен спад с 25%. Сред другите проблеми, които влияят негативно на пазара на ваканционни имоти у нас, е лошата инфраструктура и недостатъчната активност по отношение на провеждането на търгове за концесии на пътищата.

 

Цените на имотите в големите градове към април са били 450 – 500 евро на кв.м, докато в края на миналата година те са достигали 700 евро за кв.м. За да реализират по някакъв начин инвестицията си, част от собствениците са превърнали свободните си апартаменти в хотелска база. Наемите там са много по-ниски, с което пък подбиват цените на хотелите.