Ще спират строителството в защитени екотеритории по морето

Обмисляме мораториум за строителство върху ценни от екологична гледна точка местности по Черноморието, съобщи новият министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Една от конкретните мерки в програмата на правителството е провеждане на диалог с местните власти и заинтересованите екологични организации по проблемите на запазване на природните забележителности на Черноморския ареал, уточни тя.

 

Още в предходното Народно събрание имаше внесен проект за мораториум за строителството в зоната по Черноморското крайбрежие, но тогавашните управляващи го отхвърлиха. Мораториумът обаче е относително временна мярка и той трябва да бъде последван от много сериозни законодателни промени, които да гарантират, че точно тези ценни от екологична гледна точка зони ще бъдат защитени, уточни министърът. Според Искра Михайлова е важно да се уточни, че на тази територия няма да се разрешава строителство, няма да се разрастват градовете в тази посока и няма да се строят повече хотели.

 

 

Скандалът „Дюнигейт“ избухна навръх Нова година, когато се оказа, че багери изравняват пясъчните дюни между Равда и Несебър, където се намира един от последните хабитати по Българското Черноморие. Теренът от 29 декара се оказа купен от държавата и веднага препродаден за шесторно по-висока цена.

 

Министерство на околната среда и водите е амбицирано проектите, които вече са подкрепени от ведомството и са финансирани, да бъдат приключени до края на 2015 година.