290 хил.лв. струва ремонта на сградата на областна администрация Бургас

Близо 290 хил.лв. струва ремонта на сградата на областна администрация Бургас съобщи днес областният управител Константин Гребенаров. В момента се работи по покрива и стените на зданието. Предстои подмяна на дограмата и цялостно саниране на сградата. Изявлението на губернатора бе направено като част от отчета на дейността му на тази длъжност и неговият екип през изминалите четири години.

 

От администрацията са концентрирали  част от работата си върху проекта                   „ Опасни сгради”. Според Константин Гребенаров броят им е намалял значително за периода, в който той е бил начело на областна управа Бургас. С днешна дата се търси решение за стопанисването на едва осем здания, докато през 2009 техният брой е бил деветнайсет. Тъй като областна администрация не разполага с финансов ресурс за поддръжката и ремонта им, се търсят различни варианти за по-добро стопанисване, така че да не бъдат заплаха за бургазлии.

 

Сградата, която е дом на Българско национално радио в Бургас,

 е сред реновираните. Друга е тази намираща се на ул. „Филип Кутев”13, чийто първи етаж е предоставен за стопанисване на Басейнова дирекция, а вторият на сдружение с нестопанска цел. Дирекцията на Природен парк Странджа е настанена на ул. „Митрополит Симеон”. В договора е поето задължението за извършване на ремонтни дейности. На същото място на първия етаж се помещава офисът на Българска телеграфна агенция.

 

Областна администрация е спечелила финансиране за изработване на архитектурни проекти за фасадна реставрация на седем от така наречените опасни сгради След като се изготвят проектите ще се търсят средства за ремонтирането им. За още една сграда е намерено добро решение, макар и засега наполовина. Тя се намира на „К. Фотинов” 28 и първият етаж е даден под наем за търговски обект. Втория етаж е обявен на търг. И двамата наематели имат включени в договора си задължения да ремонтират и поддържат сградата, в това число общите части и фасадата.

 

За останалите обекти от този тип в Бургас или  се водят съдебни дела, или няма кандидати, или предстои да бъдат обявени търгове. Лошото състояние на опасните сгради се дължи основно на липсата на средства за ремонтни дейности и поддръжка в бюджета на Областна администрация. Това ограничава възможностите за тяхното управление и налага да се обявяват процедури за продажба или предоставяне в управление на общините или други ведомства.

 

Областният управител Константин Гребенаров каза, че по време на мандата си постоянно е бил атакуван от граждани и медии за лошото състояние, в което се намират голяма част от държавните имоти в центъра на града и които създават предпоставки за инциденти. „Справянето с този проблем, задълбочил се в годините, беше истинско предизвикателство. От една страна  държавата няма средства за поддръжка, а от друга има толкова много сгради, почти всички с архитектурна стойност. Мисля, че намерихме правилния модел за разрешаване на ситуацията. Определено мога да кажа, че Бургаска област е новатор с пилотен проект при взаимодействието си с общините и предоставянето на държавни имоти за стопанисване и управление точно на тях. По този начин Община Бургас получи редица стратегически обекти, сред които старата част на Морската градина, Мостика, остров „Света Анастасия“, Немската болница, изложбената зала на СБХ, централният плаж на Бургас, казармените помещения в к-с „ Изгрев”, подземията в Морската градина които са променили изцяло облика си, или са в процес на видоизменяне. Този модел приложихме успешно във всички общини в региона, независимо от коя партия са избраните кметове по места”, обобщи губернаторът.

 

Сред заслугите на администрацията Константин Гребенаров посочи, помощта, която е дадена на идеята за разкриването на факултет по обществено здраве към университет „ Проф. Асен Златаров” в Бургас, който по думите му предстои да бъде открит в скоро време. Останалите акценти от дейността на областна управа са рехабилитирането на част от трасето на електропровода Айтос – Слънчев бряг и изграждането на нова подстанция. Разкриването на денонощен телефон за подаване на сигнали касаещи проблеми на плажните ивици. Затварянето на плажа в залива Вромос, защото е опасен за здравето на хората също бе изтъкнато от областния управител като заслуга на администрацията. Той припомни изпратените до него резултати от повторни замервания на естествения радио-фон и радиоактивността на пясъчната ивица, направени от Министерство на околната среда и водите и Министерство на здравеопазването, които доказват негодността му за ползване. Предстои рекултивиране на пясъчната ивица в района.

 

Константин Гребенаров открои като успех и обновяването на района около бившият рибен ресторант „ Фрегатата”, който ще бъде единия вход за обществен достъп на гражданите до новата Морска гара в града. Сред приоритетните заслуги на администрацията са и изграждането на параликса „ Св. Георги Победоносец” в парка, което според областният управител ще стане традиционно място за бургазлии за извършване на различни ритуали. За ремонта на творческата екоработилница в града са изразходвани 16 хил.лв.

 

През периода на управлението си като областен управител от администрацията са издадени 2065 акта за държавна собственост уточни Константин Гребенаров. Той допълни, че не възнамерява да се оттегли от публична дейност, след като вече няма да бъде губернатор.

 

Областният управител в оставка каза, че не знае, кой ще е неговият наследник на поста, но това определено ще е човек посочен от БСП. Губернаторът декларира, че на предстоящите избори за местна власт няма да се кандидатира за кмет на града, в който живее, визирайки Созопол.