Бургаска фирма ще строи 4 блока в Хановер

“Общинска фирма “Бургасинвест” спечели в Германия конкурс за строителство на 4 жилищни блока, като пребори сериозната конкуренция на фирми от Хърватия, Полша, Словения и Германия”, съобщи кметът Димитър Николов.


Сградите ще са в град Хановер, всяка от тях ще е на 7 етажа, с по два входа. Българската фирма ще извърши грубия строеж – кофраж, основи, зидария. Стойността на поръчката е 900 000 евро. Жилищата в четирите блока ще са собственост на община Хановер. Основен изпълнител е голяма немска фирма, а българската е подизпълнител.


Заедно с Агенция по заетостта ще се подготвят всички документи за престоя на нашите работници в Хановер. Договорено е те да ползват социални, здравни и пенсионни осигуровки по немското законодателство.


Изпълнението на проекта започва на 1 август. Първоначално за Хановер заминава бургаска бригада от 30 работници – арматуристи, кофражисти и обслужващ персонал, 1 ръководител на обект и 2 строителни техници. На по-късен етап ще ги последват още 60 работници. Така в разгара на жестоката криза общинската фирма създава 90 нови работни места. По време на престоя им в Германия, за българските строители ще бъдат осигурени чудесни битови условия.


Работата по грубия строеж приключва през април 2014 г., но нашата фирма вече си е спечелила предимство при участие в следващия конкурс, който ще определи изпълнител за довършителните работи – фаянс, електричество и ВиК. “Бургасинвест” има реални шансове и намерение да спечели и тази поръчка, което ще отвори работа на още 60 работника със съответната квалификация.


Ако нашите строители се представят добре, предстои още 18 такива блока да се строят в Хановер. Има подписано предварително споразумение за директно възлагане без конкурс при качествено изпълнение на този първи ангажимент.