Бургас активно ще развива круизен туризъм

Бургас през следващите години активно ще развива круизен туризъм. Това стана ясно на първата опознавателна среща днес между посланика на САЩ у нас – Нейно Превъзходителство Марси Рийс и кмета на Бургас Димитър Николов.

 

„Все още нямаме необходимата инфраструктура и посрещаме 4-5 големи кораба годишно. Но вече сме в контакт с големите пасажерски компании и те оценяват нашия потенциал, така че не след дълго ще можем да приемаме 100 кораба годишно“, каза кметът Николов. Той разкри пред гостенката си, че със съдействието на бургазлии, живеещи в САЩ, вече е влязъл в контакт с ръководството на град Тампа, Флорида – регион с огромен опит в круизния туризъм. Американският дипломат предложи услугите си и се ангажира да съдейства за задълбочаване на отношенията между двата града.

 

Сред акцентите от днешният разговор са Бургас, който е първото пристанище в Черно море след Босфора, да стане част от нов морски маршрут, който минава оттук и продължава в северна посока към Русия и Грузия. Големите компании оперират предимно в Средиземно море. Желанието на администрацията е те да се привлечат в Черно море.

 

Кметът и американският посланик са обсъдили и политическото положение в страната, живота на бургазлии година след атентата в Сарафово и възможностите за американски инвестиции тук.

 

„Чувала съм много за хубавите неща, които се случват в Бургас. Можем да си сътрудничим в областта на икономиката, културата и археологията, с която сте толкова богати“, каза в края на срещата Марси Рийс. Тя показа добро познаване на географията, водното богатство, птичия свят и амбициите на Бургас в областта на културата.