Бургас и Къркларели ще превръщат боклука в ценен ресурс

В Бургас се състоя Регионален форум на местните власти, по време на който бе представен проектът „Изграждане на капацитет за управление на биоразградимите отпадъци в трансграничния регион на Бургас и Къркларели“, финансиран по Програма за международно сътрудничество по ИПП България-Турция.

На срещата се обсъдиха предизвикателствата пред общинските администрации в процеса за управление на отпадъците.

Инициативата е насочена към превръщането на биоразградимите отпадъци, които представляват огромна част от основния поток отпадъци, в нещо полезно. Партньорите по проекта – Бургас и Къркларели – разглеждат този вид боклук като ценен ресурс.

Двустранните усилия ще бъдат съсредоточени към изграждането на системата за управление на отпадъците. Част от тях ще бъдат отделени за генериране и ще се третират на място. Въведен е   проект за домашно компостиране в Българово. Това е основата за тази трансгранична инициатива. С финансовата помощ на проекта ще се присъединяват и други населени места.

Идеята се ръководи от Сдружение за управление на отпадъците-регион Бургас. Партньор е земеделската камара на Къркларели, а бюджетът е 126 812 евро.