Варненския и Великопреславски митрополит Кирил открит мъртъв край Варна

Тялото на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил е открито на плажа край местността Траката. Информацията е потвърдена от полицията във Варна. Тялото е разпознато и в момента се извършва аутопсия във варненската болница „Света Ана“. Резултатите й ще бъдат обявени в 14.30 часа.

По първоначални данни архиереят се е удавил, но негови близки твърдят, че 59-годишният духовник е бил много добър плувец. Тялото му е било открито във водата на плажа, в близост до вилата, която е собственост на Варненската митрополия. Кирил е бил с маска и шнорхел, не се изключва обаче и вероятността смъртта да е насилствена. Възможно е и да е получил сърдечен удар. Отговорите на тези въпроси трябва да даде аутопсията.

Екипи от полиция и следователи извършват оглед на мястото, където е намерено тялото на Кирил Преславски.

Съгласно устава на Българската православна църква, Светият синод ще се събере на заседание, в пълен състав, на 10 юли, от 10 ч., за да де определи дата за опелото и погребението, както и ще бъде назначен наместник на овдовелия Варненски и Великопреславски епархийски престол. Той ще води епархията до избор на наследник на покойния митрополит Кирил.