Велоалеи ще свързват Бургас с Несебър и Созопол

Тази година община Бургас осигури нова услуга за туристите и гражданите в града – колелата под наем. Сега обаче тя си е поставила за цел да разшири веломаршрутите на север и на юг от града през следващия летен сезон, съобщава Burgas24.

За целта предстои да бъдат изградени двупосочни велоалеи. Едната ще тръгва от Бургас, ще преминава през Ахелой, Поморие и Равда и ще стига до Несебър. Втората ще свързва Бургас с Черноморец и Созопол.

Около 25 милиона лева ще струва начинанието по предварителни сметки. Европейски програми ще трябва да помагат за финансирането на проекта.

Сега бургазлии и гостите на града активно се възползват от велосипедите под наем. Четири от общо 12-те велопункта вече са открити. Това са МКЦ, КЦ „Морско Казино“, Флората и Графична база.

На всеки от тях има по 12 велосипеда. В момента те се отдават безплатно, но срещу договор, който да гарантира, че те ще бъдат върнати в определеното време и в изправност. Колелата са оборудвани с GPS-и с цел безопасност, проследяване и ограничаване риска от кражби и вандализъм, а цялата велостанция е под видео наблюдение.

Част от наемателите са се върнали за услугата втори и трети път. Средното време на ползването е 2 часа, като най-голям е интересът между 11.00 и 15.30 часа.

От следващото лято общинските власти планират да пуснат и велосипеди с електромотори. Те са част от пилотния проект „Интегриран градски транспорт“.