Военното крило на Хизбула стои зад терористичния акт на летище Сарафово

„ България за втори път спасява своите евреи. 70 години след историческият акт от средата на миналия век страната ви показа, че цени и обича еврейския народ. Това пролича след атентата на бургаското летище Сарафово и професионалните мерки на всички екипи за оказване на помощ на пострадалите израелски туристи. Израел и България са по – близки от всякога, защото трудностите обединяват нашите народи. Преживяхме тежката загуба като едно семейство.

„ България за втори път спасява своите евреи. 70 години след историческият акт от средата на миналия век страната ви показа, че цени и обича еврейския народ. Това пролича след атентата на бургаското летище Сарафово и професионалните мерки на всички екипи за оказване на помощ на пострадалите израелски туристи. Израел и България са по – близки от всякога, защото трудностите обединяват нашите народи. Преживяхме тежката загуба като едно семейство. Кървавият атентат в Сарафово не спря израелските туристи към българските черноморски курорти. Напротив, тази година очакваме дори ръст. Тази реалност свидетелства, че не сме се подали на провокацията на тероризма…” Това каза посланникът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз на възпоменателна церемония за жертвите на терористичната атака на бургаското летище в късния следобед вчера в аеропорта. Събитието започна с минута мълчание в памет на загиналите един български и петима израелски граждани . На церемонията присъстваха премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи и ресорен  вицепремиер Цветлин Йовчев, външният министър Кристиян Вигенин,  началникът на Кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева, посланикът на САЩ Нейно Превъзходителство Марси Рийс, посланикът на Белгия – Н.Пр. Аник ван Калстер, областният управител Павел Маринов, кметът Димитър Николов, депутати, близките на загиналите при атентата и др.

 

„ Година след ужасяващата трагедия на това място, споменът се завръща по- ясно от всякога, за да ни покаже, че тероризмът няма оправдание под никаква форма или предлог. Не съществува кауза – религиозна, национална, политическа или лична, която да осмисля подобна жестокост”, заяви Пламен Орешарски на възпоменателното събитие. Премиерът изрази своята съпричастност към болката на близките на жертвите, както и солидарността си с мъката на израелския народ. „На днешния ден мислите и молитвите ни са със семействата на жертвите от атентата тук, в Сарафово”, отбеляза Орешарски. Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. „Нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз, ние защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите”, добави премиерът. Той изтъкна, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. „Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества, е да се обединим и заедно да се борим срещу това зло”, категоричен беше министър-председателят. Той подчерта, че партньорските служби на държавите-членки на ЕС, САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място на Ливан имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт. „Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна –  да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан. В заключение отново ще се върна към трагедията преди година. Вярвам, че най- тежките изпитания ни носят повече сила и повече мъдрост. В днешния ден, когато отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски – Апостола на свободата, ще припомня думите му, които и днес трябва ясно да чуваме – братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”, каза в края на словото си министър-председателят.

 

Тезата на премиера бе потвърдена и от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и неговият колега Кристиян Вигенин, които заявиха, че следите за взрива категорично водят до Хизбула..

 

 

„Тероризмът не признава граници. Светът беше шокиран от случилото се в Бургас „, коментира Екатерина Захариева. Тя изказа съпричастността на държавния глава Росен Плевнелиев към мъката и страданията на роднините на загиналите в атентата и подчерта твърдата воля и решимост на президента да не се допускат повече подобни варварски актове на територията на страната ни.

 

Посланикът на САЩ Марси Рийс също изказа съболезнования към близките на жертвите на терористичната атака. Тя добави, че трябва да обединим усилия за да се преборим с този световен проблем.

 

По време на траурната церемония молитва за жертвите на атентата отправи равин Йосиф Соломон, а от името на семействата на загиналите говори Коби Прайс. Той каза, че една година след атентатът животът им  е променен и вече нищо не е същото.

 

 

В края на възпоменателното събитие след изпълнението на българският национален химн и този на Израел от певицата Лика Ешхенази на метри от мястото на взрива израелският посланик Шаул Камиса Раз и кметът на Бургас Димитър Николов откриха мемориал в памет на жертвите. Той включва 6 колони от камък, колкото са жертвите на атентата, с пет еврейски звезди и полумесец за българския шофьор, който е мюсюлманин. Спонсори за изграждането на паметника са бизнесмените Янко Кесаровски и Здравко Станчев, Максим Бенвенисти – председател на организацията „Шалом България”, Слънчев бряг АД – с изпълнителен директор Златко Димитров, Галерия Бургас АД – с управител Дани Беркович, 14 члена на „Шалом Бургас, Имидж Едвъртайзинг ЕООД– с управител Алберта Алкалай и др. Венци и цветя в знак на почит към загиналите бяха поднесени пред мемориала от името на присъстващите официални лица и гости на събитието. Алберта Алакалай и журналиста Асен Йорданов положиха венец в памет на жертвите от името на „ Имидж Едвъртайзинг”.

 

 

По – късно в сградата на Морското казино се състоя  благодарствена церемония в чест на българските и израелските служби за безопасност и помощ, изиграли огромна роля в спасителните операции при атентата от 18 юли 2012 г. „Това трябваше да е само един слънчев ден в България…”  С тези думи започва филмът, подготвен от Израел  за жертвите от терористичния акт. Лентата  завършва с името на българския шофьор на автобуса  – Мустафа Кьосов, който  е сред  шестте загинали. Над 200 гости изпълниха зала „Георги Баев”, по чиито стени стояха фотоси,  запечатали целия ад, който преживаха израелските туристи – от горящия автобус след детонацията на бомбата, до борбата за живота им в болницата и връщането им у дома.

 

„Екипите от болниците в Бургас  и Израел, спецслужбите, полицията и  пожарната  си сътрудничиха и си помагаха. Видях как всички искат да бъдат съпричастни. Те са добри хора и професионалисти, затова решихме да ги наградим”, каза Н.Пр.Шаул Камиса Раз. Той, заедно с почетния консул на Израел Орлин Мандов връчиха благодарствени сертификати на лекарите от МБАЛ – Бургас, УМБАЛСМ „Пирогов”, Военномедицинска Академия (ВМА) – София, Максим Бенвенисти, председателя на еврейската организация „Шалом – Бургас“ Сабетай Варсанов,  представители на общинска администрация, служители на летището, полицията и пожарната в града и др.

 

Израелските жертви от атентата всъщност са 6, защото една от загиналите жени бе бременна в третия  месец. Трогателният разказ на съпруга й Ицхак Шрики година след като е загубил семейството си накара присъстващите да изживеят част от мъката му. И той от свое име благодари на лекарите и на хората от летището, които са помогнали да загасят пламъците, за да изнесат тялото на жена му от горящия автобус.

 

Възпоменателната церемония  приключи с благороден жест от страна на Израел към нашата държава. В знак на признателност на МБАЛ – Бургас бе дарена високо оборудвана модерна линейка. На вратите й са изписани  имената на жертвите. Посланик Шаул Камиса Раз символично връчи ключовете на реаномобила лично на изпълнителния директор на бургаската болница д-р Георги Матев.

 

 

…” Това каза посланникът на Израел у нас Н.Пр. Шаул Камиса Раз на възпоменателна церемония за жертвите на терористичната атака на бургаското летище в късния следобед вчера в аеропорта. Събитието започна с минута мълчание в памет на загиналите един български и петима израелски граждани . На церемонията присъстваха премиерът Пламен Орешарски, министърът на вътрешните работи и ресорен  вицепремиер Цветлин Йовчев, външният министър Кристиян Вигенин,  началникът на Кабинета на президента Росен Плевнелиев Екатерина Захариева, посланикът на САЩ Нейно Превъзходителство Марси Рийс, посланикът на Белгия – Н.Пр. Аник ван Калстер, областният управител Павел Маринов, кметът Димитър Николов, депутати, близките на загиналите при атентата и др.

 

„ Година след ужасяващата трагедия на това място, споменът се завръща по- ясно от всякога, за да ни покаже, че тероризмът няма оправдание под никаква форма или предлог. Не съществува кауза – религиозна, национална, политическа или лична, която да осмисля подобна жестокост”, заяви Пламен Орешарски на възпоменателното събитие. Премиерът изрази своята съпричастност към болката на близките на жертвите, както и солидарността си с мъката на израелския народ. „На днешния ден мислите и молитвите ни са със семействата на жертвите от атентата тук, в Сарафово”, отбеляза Орешарски. Министър-председателят изтъкна, че от векове в България мирно съжителстват различни етноси и вероизповедания. „Нашето общество е толерантно и демократично и като държава-член на Европейския съюз, ние защитаваме ревностно правата и фундаменталните свободи на гражданите”, добави премиерът. Той изтъкна, че за съжаление няма механизъм, който да е доказал своя ефект срещу тероризма. „Вярвам, че единствената възможност, която имаме като демократични общества, е да се обединим и заедно да се борим срещу това зло”, категоричен беше министър-председателят. Той подчерта, че партньорските служби на държавите-членки на ЕС, САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място на Ливан имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт. „Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна –  да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан. В заключение отново ще се върна към трагедията преди година. Вярвам, че най- тежките изпитания ни носят повече сила и повече мъдрост. В днешния ден, когато отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски – Апостола на свободата, ще припомня думите му, които и днес трябва ясно да чуваме – братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност”, каза в края на словото си министър-председателят.

 

Тезата не премиера бе потвърдена и от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и неговият колега Кристиян Вигенин, които заявиха, че че следите за взрива категорично водят до Хизбула..

 

 

„Тероризмът не признава граници. Светът беше шокиран от случилото се в Бургас „, коментира Екатерина Захариева. Тя изказа съпричастността на държавния глава Росен Плевнелиев към мъката и страданията на роднините на загиналите в атентата и подчерта твърдата воля и решимост на президента да не се допускат повече подобни варварски актове на територията на страната ни.

 

Посланикът на САЩ Марси Рийс също изказа съболезнования към близките на жертвите на терористичната атака. Тя добави, че трябва да обединим усилия за да се преборим с този световен проблем.

 

По време на траурната церемония молитва за жертвите на атентата отправи равин Йосиф Соломон, а от името на семействата на загиналите говори Коби Прайс. Той каза, че една година след атентатът животът им  е променен и вече нищо не е същото.

 

 

В края на възпоменателното събитие след изпълнението на българският национален химн и този на Израел от певицата Лика Ешхенази на метри от мястото на взрива израелският посланик Шаул Камиса Раз и кметът на Бургас Димитър Николов откриха мемориал в памет на жертвите. Той включва 6 колони от камък, колкото са жертвите на атентата, с пет еврейски звезди и полумесец за българския шофьор, който е мюсюлманин. Спонсори за изграждането на паметника са бизнесмените Янко Кесаровски и Здравко Станчев, Максим Бенвенисти – председател на организацията „Шалом България”, Слънчев бряг АД – с изпълнителен директор Златко Димитров, Галерия Бургас АД – с управител Дани Беркович, 14 члена на „Шалом Бургас, Имидж Едвъртайзинг ЕООД– с управител Алберта Алкалай и др. Венци и цветя в знак на почит към загиналите бяха поднесени пред мемориала от името на присъстващите официални лица и гости на събитието. Алберта Алакалай и журналиста Асен Йорданов положиха венец в памет на жертвите от името на „ Имидж Едвъртайзинг”.

 

 

По – късно в сградата на Морското казино се състоя  благодарствена церемония в чест на българските и израелските служби за безопасност и помощ, изиграли огромна роля в спасителните операции при атентата от 18 юли 2012 г. „Това трябваше да е само един слънчев ден в България…”  С тези думи започва филмът, подготвен от Израел  за жертвите от терористичния акт. Лентата  завършва с името на българския шофьор на автобуса  – Мустафа Кьосов, който  е сред  шестте загинали. Над 200 гости изпълниха зала „Георги Баев”, по чиито стени стояха фотоси,  запечатали целия ад, който преживаха израелските туристи – от горящия автобус след детонацията на бомбата, до борбата за живота им в болницата и връщането им у дома.

 

„Екипите от болниците в Бургас  и Израел, спецслужбите, полицията и  пожарната  си сътрудничиха и си помагаха. Видях как всички искат да бъдат съпричастни. Те са добри хора и професионалисти, затова решихме да ги наградим”, каза Н.Пр.Шаул Камиса Раз. Той, заедно с почетния консул на Израел Орлин Мандов връчиха благодарствени сертификати на лекарите от МБАЛ – Бургас, УМБАЛСМ „Пирогов”, Военномедицинска Академия (ВМА) – София, Максим Бенвенисти, председателя на еврейската организация „Шалом – Бургас“ Сабетай Варсанов,  представители на общинска администрация, служители на летището, полицията и пожарната в града и др.

 

Израелските жертви от атентата всъщност са 6, защото една от загиналите жени бе бременна в третия  месец. Трогателният разказ на съпруга й Ицхак Шрики година след като е загубил семейството си накара присъстващите да изживеят част от мъката му. И той от свое име благодари на лекарите и на хората от летището, които са помогнали да загасят пламъците, за да изнесат тялото на жена му от горящия автобус.

 

Възпоменателната церемония  приключи с благороден жест от страна на Израел към нашата държава. В знак на признателност на МБАЛ – Бургас бе дарена високо оборудвана модерна линейка. На вратите й са изписани  имената на жертвите. Посланик Шаул Камиса Раз символично връчи ключовете на реаномобила лично на изпълнителния директор на бургаската болница д-р Георги Матев.