В Бургас вече са изградени 10 км. велоалеи, ще има още 30

Жителите и посетителите на Бургас вече се наслаждават на разходка с велосипед и рикша под наем. Така те могат да се възползват от услугата за придвижване от точка до точка по възможно най-екологично чистия начин.

 

Намерението на местната власт е велосипедът скоро да се превърне в основно средство за придвижване в градска среда. Досега със средства от общинската хазна са изградени 10 километра велоалеи. Предстои поетапното изграждане на още 30, за да бъде оформена цялостна и свързана веломрежа. Тогава колелото няма да се използва само за разходка и спорт. Бургазлии ще могат да го наемат от своя жилищен квартал или комплекс /ако нямат собствен/, за да отидат на работа с него, а после да се приберат по същия начин. Избирането на местата за новите велостоянки е съобразено именно с тази цел.

 

Цялостната мрежа от велосипедни алеи се изгражда по проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“. До края на лятото ще бъде обявен конкурс за избирането на изпълнител за строителство и маркиране на алеите. Една част от тях ще бъдат свързани с трасето на бързата автобусна линия, а останалата ще бъдат вътрешно квартални дестинации.

 

Така, обхващайки училища, университети, жилищни комплекси и други основни отправни точки за жителите на Бургас, велоалеите и съответните пунктове ще създадат условия за по-голяма мобилност на хората, екологично чиста среда и един по-атрактивен град.

 

Функциониращите велосипедни центрове в града са вече 6, като тази седмица се очаква отварянето на още 2. Живеещите в близост до к-с Възраждане, Братя Миладинови, Лазур, ЖП гара и централна градска част, са сред първите, имащи възможността активно да ползват рент-а-байк услугата. На всеки пункт има 9 или 12 колела, а на този в Морска градина има и 3 рикши, които могат да бъдат взети под наем. На тези места работят хора с увреждания, чиито брой засега е 18.

 

Всичко това превръща Бургас в първия български град, където придвижването с велосипед е лесно и удобно.