Истински МиГ-21 стана паметник на авиаторите от Несебър

Паметник в чест на несебърските авиатори монтираха в морския град. Идеята стана реалност благодарение на издадена от министъра на отбраната заповед, според която на Несебър се прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху самолет МиГ-21. След получаването на самолета и единодушно гласуване в Общинския съвет се стигна до решение самолетът да бъде монтиран на постамент като паметник в чест на несебърските авиатори.

Идеята за новия паметник в Несебър по случай 100-годишнината на българската авиация е на Инициативен комитет с председател Йордан Паскалев Йорданов.

Изграждането на паметника не е самоцел, тъй като от несебърския регион произлизат плеяда авиатори, които са неделима част от историята на българската авиация. Именно поради това бяха изготвени необходимите документи с искане за осигуряване на самолет МиГ-21 до министъра на отбраната и отреждане на терен за паметника в непосредствена близост до Военно-почивната станция..

Начинанието на Инициативния комитет бе подкрепено от кмета на Несебър Николай Димитров, който лично инспектира довършителните работи по монтажа на самолета-паметник, чието официално откриване ще бъде в навечерието на празника на Несебър – 15 август.