Международна експедиция ще брои делфините в Черно море

Тръгва международна експедиция, по време на която ще бъдат преброени делфините в българските, румънските и украинските води на Черно море. Това съобщи гл. ас. д-р Виолин Райков от секция „Биология и екология на морето“ в Института по океанология към БАН. Той е ръководител на открития неотдавна в института център на Балканската асоциация за околна среда, който се занимава с морски науки и технологии, свързани не само с опазването на морето, но и с брегозащитата и управлението на рибарството. В експедицията участват четирима експерти ихтиолози и морски еколози от ИО във Варна и техни колеги от Украйна и Румъния. Стартът ще бъде тези дни в румънски води, като в броенето на морските бозайници ще участва украински научноизследователски кораб и самолет с италиански екипаж.

Успоредно с тази експедиция следващия месец се очаква да започне още една, която ще изследва популацията на трите вида китообрази (делфини) в Черно море по съвместна програма на Института по океанология и Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. Тя ще се проведе с научноизследователския кораб „Академик“ и специален самолет, обясни д-р Райков.

За първи път от 40 г. насам популацията на морските бозайници ще бъде щателно изследвана. В момента е много трудно да се определи броят на делфините в Черно море, което дава повод за различни, понякога и спекулативни твърдения. Според Виолин Райков данните за наличието на 100 000 делфини са от началото на 70-те години на миналия век и не отговарят на реалността. Той не може да каже колко е вероятният им брой в момента, но със сигурност се е увеличил през последните 10 години.

Идеята за тази експедиция е от две години, когато генералната дирекция по рибарска политика към ЕК инициира изследване на негативния ефект между рибарите и делфините. В тази връзка двама български океанолози първо извършиха 18-дневно обхождане на българското черноморско крайбрежие, което започна в края на март и приключи през април т.г., каза д-р Райков. По неговите думи те са провели разговори с всички рибарски групи за популацията на делфините. Събраните мнения са крайно противоречиви, като преобладава тревогата от силно намалелите рибни запаси, за което наред с екологичните проблеми като основна причина те сочат увеличения брой на делфините.

Експедицията, която стартира този месец, ще продължи 18 дни. Броенето ще се извършва от океанолозите, разпределени в групи по четирима и по осем души. Те ще бъдат на борда на кораба (ще използват и бързоходни катери) и в специалния безшумен самолет за наблюдение от въздуха, който разполага с пригодени за случая широкообективни илюминатори и прозрачен под, за да се обхваща възможно по-голям периметър от морското пространство. Първите резултати от изследването ще бъдат ясни още до есента. После те ще бъдат засечени с данните от втората експедиция за преброяване популацията на делфините, която се очаква да започне през август. Тя ще се финансира по ОП „Околна среда“ и ще има двегодишен срок за изпълнение.