Решението за създаването на парк „Българско Черноморие” крие множество рискове

„Решението, взето от парламентарната Комисия по околна среда и води за създаване на национален парк „Българско Черноморие” крие множество рискове за общините и държавата. Това решение, както и внесения мораториум за временно спиране на строителството, е доста неясно и абсолютно необосновано”. Това заяви народният представител Ивелина Василева по време на пресконференция в Бургас.


Тя поясни, че в конкретното решение е предложено да се вземат мерки за опазването на зони, които са крайбрежни ивици. По смисъла на българското законодателство обаче крайбрежната ивица е само една и тя се състои от отделни плажове. Териториите, които са притеснение за НПО и истинските природозащитници не са плажовете, а са териториите покрай някои от тях. „В решението, което се предлага, се визират единственоплажовете, които са  държавни имоти и така или иначе върху тях не се извършва строителство”, каза Василева. Тя даде пример за скандалния казус „Камчийски пясъци” – територии от повече от 380 хектара навътре в територията на България, която е била продадена по времето на Тройната коалиция. Ако не се предприемат истински действия за опазване, собствениците могат да се разпореждат както искат с тези земи, тъй като те по никакъв начин не попадат в решението за създаване на национален парк „Българско Черноморие“. Стартирайки тази процедура, се предвижда едногодишен период за обследвания на държавните имоти. След нея следва да се извършат допълнителни формални процедури. Целият процес ще отнеме 2 години, по време на която фалшивите природозащитници ще пречат на реално опазване на тези територии, сред които местностите край плажовете Камчийски пясъци, Корал, Силистар, Ропотамо. Те са защитени зони по Натура 2000 и имат вече съществуваш режим на опазване. Зоните, които се предлагат в решението на БСП, са разхвърляни по Черноморското крайбрежие, а това противоречи по смисъла на Закона на определението за природен парк”, заяви Ивелина Василева.


Бургаският депутат предупреди, че създаването на този природен парк ще се отрази и негативно на Общите устройствени планове на общините, които са в някакъв етап. Всички те ще трябва да се стопират и да се преработят.