След „Дюнигейт” следва ли „Камънигейт” ?

Националната асоциация „Българско Черноморие” настоява незабавно да се оттегли издадената заповед за проучване на подземни богатства – строителни материали в гр. Ахелой. В противен случай нейните представители  ще подкрепят обявения протест за блокиране на пътя Поморие – Слънчев бряг. Това се казва в отворено писмо на организацията адресирано до премиера Пламен Орешарски, ресорните министри от кабинета, председателите на парламентарните групи в НС и медиите. В документа подписан от Димитър Канариев – председател на УС на асоциацията, се изразява протеста на гражданите за устойчиво развитие на черноморските региони срещу двуличието на властите! Настоява се  за обществен дебат и забрана на добива на полезни изкопаеми по цялото крайбрежие.

 

Организацията иска въвеждане на зона „C” по крайбрежието, която да обхваща 10 км от границата със зона А. В писмото се настоява още в този участък да бъде забранено чрез държавата на несобственици на земи да се разпореждат с подземните богатства. Проучването, добива и експлоатацията на изкопаемите ресурси да се допуска само, ако заявителят за такава концесия предостави предварително договори за собственост на земята или сключени  контракти, в които ясно е упоменато, че ползването ще бъде във връзка с искане за концесия за проучване, добив и експлоатация на подземни богатства.

 

 „Протестираме пред НС и МС заради скандалните действия в стил „лявата ръка не знае какво върши дясната” Парламентът декларира, че е „особено” загрижен за опазване на Черноморското крайбрежие и поради тази причина приема забрани, ограничения и мораториуми върху земите в зона „А” и „Б”. От друга страна правителството, което е избрано от парламента, решава да открие процедура за каменна кариера (най-вероятно там ще се използват и взривове, тежки машини и тежкотоварни камиони), която се намира в землището на черноморския курорт Ахелой. Тази каменна кариера е планирана върху частни имоти. Ние предполагаме, че идеята за Национален парк „Българско Черноморие” е „добре обмислена” в съчетанието с каменни кариери и взривове. Затова задаваме следните въпроси:

 

Кой ще спечели от слагането на ръка върху всички държавни земи по Черноморието и обявяването им за Национален парк?; Кой ще има печалба да се сложи ръка върху частни имоти, за да взривява камъни?”, се казва още в разпространеният днес документ.

 

От неправителствената организация настояват председателят на Коалиция за България Сергей Станишев публично да изрази становището си  дали иска Национален парк „Българско Черноморие”, или каменни кариери в Черноморските градове.

 

„Смятате ли, че заповедта за откриване на производство по предоставяне на разрешение за проучване на подземни богатства в гр. Ахелой ще доведе до „Камънигейт” по подобие на „Дюнигейт” в гр. Несебър, защото и двете територии попадат в зона НАТУРА 2000”, е въпросът, който е  зададен в писмото до министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

 

Преди няколко дни премина общественото обсъждане в Ахелой относно изграждането на каменната кариера в землището на града. Всички присъстващи жители се обявиха против решението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев. В момента в града тече подписка против изграждането на съоръжението, което според местните жители ще доведе до значителен спад на туризма в региона и материални загуби за населението. Община Поморие вече е подала жалба до Върховен административен съд, в която категорично се заявява, че администрацията е против проучването на подземни богатства в района. Кметът Иван Алексиев заяви, че застава твърдо зад тази позиция и ако от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не вземат под внимание отрицателно становище  ще се предприемат всички законови мерки, включително блокиране на пътя Поморие – Слънчев бряг.