Триумф за КСТ „Несебър” на Националния шампионат по спортни танци

Най-важното състезание за годината, националния шампионат по спортни танци, премина изключително успешно за КСТ „Несебър” съобщи треньорът на клуба Явор Вълчев . Всяка година в българската федерация по спортни танци се организира Държавен шампионат 1-ви ранг, който определя най-добрата представителна двойка от всяка състезателна възраст. Тази година мястото на провеждане беше курортен комплекс Албена, който стана и домакин на международен турнир от веригата на световната федерация. Клуб по спортни танци „Несебър” се представи с девет от състезателните си двойки. Девет членно международно жури от Австрия, Полша, Италия, Словакия, Унгария, Словения, Германия, Франция и Русия следяха за изпълненията на двойките. Решението всяка една от поканените федерации да изпрати свой представител за участие в съдийския панел, гарантираше абсолютната безпристрастност в оценяването. При деца до 9 години  Давид Абрашев и Марта Долгушина спечелиха шампионската титла при латиноамериканските танци. Химнът на България зазвуча в тяхна чест, предизвиквайки сълзи на радост и удовлетворение за малките танцьори. В стандартните танци среброто отново бе за тях.

 

 През останалите състезателни дни Додо и Марта спечелиха още два бронзови медала, единият от които е от международното състезание. Съвсем малко не достигна на Ярослав Никонов и Любомира Тодорова да се класират на финалите, но това участие на най-скоро сформираната двойка е красноречиво за бързия напредък на децата. В категорията до 11 години бе възрастовата група, в която на подиума излязоха Иван Кронев и Ана-Мария Жечева, Станислав Иванов и Григория Николова, както и Дейвид Йовчев и Йоана Хараламбова. Ванко и Ани станаха финалисти при латино танците, а трите двойки се класираха за така оспорваните финали на международния конкурс. При юношите младша възраст бронзовите медали в стандарта бяха за Симеон Георгиев и Мари-Никол Маркова, които се класираха и на останалите финали. Голям успех постигнаха Мони и Мари отново в стандарта – на международния турнир, класирайки се най-близо до победителите. Филип Кершер и Анна-Никол Антонова достигнаха до полуфиналите в същата възрастова група. Още през първите състезателни часове стана ясно, че шампионската титла при юношите старша възраст стандартни танци отива в Несебър. Отново българският химн зазвуча, този път в чест на Иван Петров и Надя Янева. С плавни движения и много настроение двойката грабна златните медали. Бронзовите отличия за тях в десетте танца, както и финала в латиноамериканските танци преизпълниха годишния план на треньорите. На международния турнир отново Иван и Надя бяха най-добри в стандартните танци, което им донесе по още един златен медал в стандарта. Като първа двойка на България те продължават своята подготовка за най-големия международен турнир, който се провежда в Германия, както и за предстоящото световно първенство.

 

Самуил Лечев и София Коларова се класираха за полуфиналите във всички дисциплини, оставайки на крачка от латиноамериканския финал на международния конкурс. Голям успех за двойката бе мястото им сред призьорите в стандартните танци на Albena Open’13. Само на крачка от финала при латиноамериканските танци в групата на юношите старша възраст останаха и Кристиян Диамандиев и Десислава Трифонова, които бяха полуфиналисти и в останалите състезателни дни.

 

Ръководството на клуба изказва специалните си благодарности към Община Несебър и фирма „Перота”, без които всички тези успехи биха били немислими!