Туристи от цялото Южно Черноморие идват в Бургас да видят монетите на Александър Велики

„Съкровищата и находките, включени в изложбата „Бургаският залив- кръстопът на древни цивилизации и култури“ са уникални за България и света и въплъщават културното многообразие на бургаския край.“ С тези думи заместник-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева откри археологическата експозиция в КЦ“Морско казино“.


Ценните експонати ще бъдат изложена до 30 август в зала „Александър Георгиев-Коджакафалията“. Тази година изложбата е с вход свободен. Към нея има голям интерес от български и чужди туристи от цялото Южно Черноморие. Най-нетърпеливите видяха съкровищата още на официалното откриване на експозицията.


В нея за първи път пред бургазлии и гостите на града ще бъдат показани златни монети от епохата на Александър Македонски и баща му Филип II, монети от византийските императори Константин  ІV Погонат, Юстиниан ІІ и Никифор III Вотаниат, главата и китката от скулптура на римския император Септимий Север.


В изложбата са включени още и древни находки, датиращи от периода 5200-3800 г. пр.Хр., както и най-голямото съкровище на разплащателни средства – стрели и пари, намирано досега в света.


Организатор на събитието е Община Бургас със съдействието на Регионалния исторически музей и музеите в Карнобат, Созопол и Средец.


Изложбата „Бургаският залив – кръстопът на древни цивилизации и култури“ е в подкрепа на инициативата „Бургас – Европейска столица на културата 2019“ и в памет на дългогодишния директор на РИМ – Бургас Цоня Дражева.