Учат ни как да плажуваме безопасно

Безплатни брошури с правила за безопасно плуване и плажуване пуска от утре на Северния плаж в Бургас стопанисващата го фирма. Листовките ще се раздават превантивно на всички летовници, които посещават ивицата. В тях са изброени най-важните инструкции, които трябва да се спазват край морето, за да бъде почивката на пясъка безопасна и здравословна.

 

На първо място в брошурите стои предупреждението хората да се къпят само в охраняемите зони и да спазват правилата на водноспасителната служба. Веднага след това се обръща внимание на детската безопасност. “При изгубено дете, алармирайте най-близкия спасителен пост”, пише в инструкциите. Листовките предупреждават още да не се влиза в морето след употреба на алкохол и поне 1 час след хранене. Също и да не се скача отвисоко в морето, когато няма информация за дълбочината на водата.

 

Листовките съдържат и още много полезни съвети, като например какво да правим при опарване от медуза. Важно място заема флаговата сигнализация и работното време на спасителите, което е непроменено – от 8.00 до 18.00 часа всеки ден. Посочен е и спешният телефон 112, на който всек може да потърси помощ в случай на нужда.

 

На почиващите се напомня, че всеки, който нарушава разпоредбите на Наредбата за водно спасяване носи административно-наказателна отговорност по чл. 32 от ЗАНН.