Цветлин Йовчев: „Хизбула“ е отговорна за терористичната атака в Бургас

Организаторите на терористичното нападение в Бургас са били изключителни професионалисти, много добре подготвени, предприели са специални мерки за прикриване на тяхната самоличност и мястото, от което са дошли. Нивото им може да предизвика завист у всяка една специална служба по света.” Това каза в Бургас тази сутрин вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той проведе официална среща с кмета Димитър Николов,  на която са били обсъдени мерките за сигурност в региона.

 

 Година след атентата на летището в Сарафово самоличността на извършителя не е ясна добави министърът. „Това са хора които са били много добре подготвени,  предприели са  системни действия за прикриване на тяхната самоличност  и са заличили следите на дестинацията от която са дошли, местата които са посещавали и това че имат връзка помежду си” , уточни Йовчев.

 

Министърът съобщи, че информацията от международния обмен потвърждава, че „Хизбула“ е отговорна за атаката в Бургас. Според него разследването ще продължи с още поне 5 месеца, защото имало забавяне в прокуратурата.

 

„Бургас е пример за много добро сътрудничество с МВР. Въвеждаме нова организация, чиято цел е да имаме по-голяма ефективност. Взимаме допълнителни мерки за сигурността на туристите по Черноморието ни. Нашите действия дават резултат, като вече получихме и признанието на много от европейските ни партньори“,  съобщи Цветлин Йовчев.

 

Запланувано е да се открие нов полицейски участък в к-с „Меден рудник“, като предстоят конкретни разговори за мястото му каза още министърът. В града щели да се развиват и програми за сигурност като „Safe city“.

 

С възпоменателна церемония в памет на жертвите на терористичния атентат на Летище Бургас ще бъде открит паметник на загиналите. Днес се навършва една година от деня, в който бе взривен автобусът с израелски туристи. Кървавият погром отне живота на шест души – невинни граждани на Израел и България. 

Паметта  на загиналите ще бъде почетена с няколко прояви. В 17 часа на аеропорта до кв. Сарафово ще започне възпоменателна церемония. В 18.10 часа ще бъде открит мемориалът в памет на жертвите. От 20 часа в Културен център Морско казино ще се отдаде дължимата признателност на българските и израелските служби по безопасност и оказване на помощ. На специалното събитие ще бъде връчен ключа на линейка висок клас,  като израз на благодарност от Израелската държава към  на община Бургас.