Богата празнична програма по случай денят на Несебър

Тази година тържествата в древния град са посветени на 30 години от приемането на Несебър в ЮНЕСКО и ще се проведат под надслов „Сподели Несебър – Град световно културно наследство”. От ръководството на общината са подготвили богата културно-развлекателна програма, в която жителите и гостите на общината ще открият много приятни изненади: приключенска игра из улиците на Стария град с награда специална „златна” монета, безплатна снимка за спомен на фона на уникален старинен декор и много други. Богатата концертната програма ще предложи разнообразие от стилове и артисти, които ще забавляват присъстващите на 5 сцени, разположени на различни ключови места в Несебър.

Празникът на Несебър ще започне в навечерието на един от най-големите летни християнски празници, посветен на Голяма Богородица с вечерна литургия (бдение) в храм „Св. Успение Богородично“. Тя започва в 18:00 ч. и ще поиска от Богородица все така да закриля града, неговите гости и жители, както го е правила през вековете. В 19:30 ч. от храм „Св. Успение Богородично“ ще тръгне тържествено литийно шествие, което ще отведе миряните до Амфитеатъра. В 21:00 ч., под окъпаното със звезди вечерно небе на древната сцена на Амфитеатъра, ще започне празничният поздравителен концерт, посветен на жителите на Несебър. Специално за празника ще пее обичаната българска естрадна певица Йорданка Христова.

Любопитно: Йорданка Христова е най-известната българска певица в Куба. Хиляди жени на Острова на свободата са кръстени на нея и носят нейното типично българско име. Тя оглавява фондацията Хосе Марти у нас. Репертоарът ѝ включва многообразни лирико-драматични песни, като акцентът е върху латиноамерикански шлагери (на различни езици), както и руски цигански романси. Най-големите й хитове са – „Песен моя, обич моя“, „Изповед“, „Сърца червени“ (Химн на ЦСКА), „Гергьовден“, „Патешка история“, „Пипи Дългото Чорапче“ и още мн. други.

По време на концерта с кратки видеопортрети ще бъдат представени някои от видните граждани на Несебър, които с работата си са допринесли за доброто име награда. Инициатива, която Общината лансира за втора година, а намерението е тя да се превърне в традиционна. Тази година кметът Николай Димитров и комисия избраха четирима жители на града, които през годините са доказали, че работата за тях не е просто работа, а призвание, начин да направиш света по-добър. Това са Йонка Георгиева, управител на Домашния социален патронаж в Несебър вече 27 год. Стайко Гургов- председател на земеделска кооперация „Несебър“ близо 20 години. Мима Петрова, директор на Общински детски комплекс „Несебър“ от самото начало на неговото създаване. Иван Бабев- историк, бивш учител, ревностен родолюбец и писател. Автор на книгите: „Македонска голгота – спомени и изповеди от Ениджевардарско“, „Равда – през горнилото на времето“ и „Полъх от Вардарския юг“ в съавторство с Виолета Офилова. Ще бъде прожектиран и краткия документален филм в памет на Жана Чимбулева и нейният принос за обявяването на Несебър за Град на световно културно наследство.

15-ти август

Празникът на Несебър ще започне рано сутринта на 15-ти август със сутрешна тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично“ в Стария град. Точно в 9:30 ч. ще се състои ритуала по издигането на националния флаг пред крепостните стени. Kакто всяка година в Несебър, така и тази, ще се проведе станалият вече традиционен плувен маратон. Той ще започне в 10:00 ч. на южния плаж, а награждаването на победителите ще се състои в 11:30 ч. на Морска гара. Празничната програма ще продължи от 18:30 ч. в Южния парк с пъстър детски празник. Театър „Усмивки“, с бившите буфосинхронисти Пепо Габровски и Веско Антонов, ще забавляват най-малките с комично-развлекателно аниматорско шоу, което ще донесе много радост, смях и усмивки на децата. Малчуганите ще имат възможността да се включат в забавното детско парти, наречено „Най-веселото детско шоу“, където аниматорите са подготвили куп изненади и весели игри. В 19:00 ч. танцовите школи от Несебър ще оживят провлака с артистични танци, увлечени в ексцентричен флашмоб. Половин час по-късно на площад «Месамбрия» ще бъде представен нетрадиционният музикален спектакъл, създаден от Андрей Баташов, «Отново в Ритъм». Актьорите Александър Митрев, Божидар Попчев, Иво Тончев и Стефан Спасов ще правят ритъм от барабани, запалки, химикалки, четки, канчета, листове, стъпки, думи, шепот, вик, смях, всичко, което е на сцената, ударни инструменти и, разбира се, от публиката. В 20:30 ч. на сцената на крайбрежния булевард Рафи и танцьори ще забавляват жителите и гостите на града. На сцена «Амфитеатър» в 21:00 ч. ще започне балетната галавечер с участието на балета на Държавна опера – Бургас «Шехерезада и Романтично». 30 минути по-късно на сцената пред крепостните стени на Стария град ще пеят неповторимите «Хиподил». След тях на сцената ще излезе известният народен певец Данислав Кехайов. Гвоздеят на празничната програма ще бъде светлинното шоу, композирано от 3 части с оригинална авторска музика. Първата фаза е светлинен спектакъл, в който лазерните ефекти и музикалната импресия ще се слеят в удивителен синхрон. Във втората част е същинският 3D Mapping, който ще оживи крепостните стени на Несебър с визуалните илюзии от историята на града. На финала фойерверките ще се възнесат в нощното небе в прослава на Света Богородица- закрилница на града. През целия ден в центъра на Стария град ще има безплатен wi-fi, a цялата програмата ще може да бъде гледана онлайн в реално време.

Следете ни и във фейсбук на адрес: https://www.facebook.com/ShareNessebar