Бургас e домакин на Националната купа по конен спорт

През този уикенд /10-ти и 11-ти август/ ще се проведе квалификация за държавното първенство, а през следващата събота и неделя /17-ти и 18-ти август/ ще се състои състезанието за спечелване на Купата на Бургас по конен спорт. За голямото отличие ще се борят повече от сто и двайсет расови коня. Наградният фонд е 12 000 лева – рекордна сума за спортен турнир от подобно естество.

Това стана ясно на пресконференция, посветена на международния турнир по прескачане на препятствия. На срещата присъства Теодор Шейтанов, който е паркур майстор и генерален секретар на Федерацията по конен спорт. Съорганизатор на спортното мероприятие е инж. Георги Базотев – председател на клуба по конен спорт „Кан Крум – Бургас“. Община Бургас бе представена от зам.-кмета г-н Красимир Стойчев, както и от началника на Отдел „Спорт“– г-жа Веселина Деведжиева.

В момента на терена протичат тренировки с препятствия /т.нар. “паркури“/, за да може състезателните животни да преодолеят стреса от променените климатични и географски условия. Поради засиления тазгодишен интерес и от страна на състезателите, организаторите са подготвили около 130 бокса за расовите коне.

Официалното откриване ще е на 10.08.2013 г. /събота/ от 19.30 часа. Конната база, в която ще се провеждат състезанията, вече е почистена, обновена и украсена, готова да приветства многобройните граждани и гости на Бургас. За публиката организаторите са предвидили възможност да се възползват от новата туристическа услуга, а именно да пътуват до хиподрума с атрактивния туристически автобус.

Сред тазгодишните специални гости е наследникът на легендарния монарх Ян Собиески – принц Антон Собиески , както и Владимир Житенски, който е и основен спонсор за спортните събития.

Любопитен факт е, че конната езда е единственият олимпийски спорт, в който мъже и жени се състезават наравно помежду си, и то в тандем с животно.

Организаторите на спортното събитие желаят да превърнат елитното забавление в масов спорт, който да бъде по-достъпен до колкото се може повече хора.