Екзотични танци от Египет, Индонезия и Грузия обагрят 41-вия Международен фолклорен фестивал в Бургас

С традиционното празнично дефиле на 19-ти август /понеделник/ от 18.00 часа в Бургас ще започне 41-то издание на Международния фолклорен фестивал. Атрактивни състави от цял свят ще преминат по добре познатия маршрут: пл. „Тройката“-ул. „Александровска“ – площад „Атанас Сиреков“ – ул. „Богориди“ – Морска градина – до Летния театър, където от 20.00 часа ще започне тържественото откриване на феста.

От 19 до 23 август всички бургазлии и гости на града ще могат да се насладят на майсторските изпълнения на 14 фолклорни състава от три континента. В колоритната програма този път ще участват танцови състави от Индонезия, Грузия, Турция, Египет, Полша, Хърватия, Италия, Словакия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Гърция и България.

Това стана ясно днес на среща в заседателната зала на Община Бургас, посветена на най-стария етнофорум на Балканите.

Представителите от дванайсетте държави-участници ще изнесат своите програми и пред жителите на кварталите и съставните селища на града, сред които са ж.к. „Меден рудник“, Крайморие, Долно Езерово, Горно Езерово, Сарафово, Ветрен, с. Маринка и гр. Българово. Всеки желаещ ще може да се запознае с автентичните хореографии, които ще бъдат демонстрирани на специално изградени открити сцени.

Домакините ще бъдат достойно представени от танцови изпълнения на Професионален ансамбъл „Странджа“, с художествен ръководител Марио Егов, и Фолклорен състав „Атанас Манчев“, под ръководството на Павлина Кръстева и Димитър Тонев.

И тази година на сцената на Летния театър ще бъде връчена престижната награда – статуетката „Нестинарка“, символизираща признанието за изключителни заслуги за развитието, съхранението и разпространението на българската етномузика . На официалното откриване /понеделник – 20.00 ч./ заслуженото отличие ще бъде тържествено връчено на проф. д-р Стефан Чапкънов, който е дългогодишен творец, музикант и ръководител на Ансамбъл „Странджа“, от министъра на културата на Република България г-н Петър Стоянович.

Тази година изданието на феста се осъществява в подкрепа на кандидатурата на град Бургас за Културна столица на Европа през 2019 г.