Еколози: Незабавно закривайте палатковото гето край Иракли

Неправителствената организация „Природата за хората и регионите” иска предприемане на незабвани действия по ликвидиране на незаконния къмпинг в Иракли. От структурата били притеснени заради пламналия пожар вчера в местността. Те изпратиха писмо до областния управител на Бургас Павел Маринов, кмета на гр. Несебър Николай Димитров, Окръжна прокуратура, ОД на МВР, РИОСВ и РИОКОЗ. В документа пише, че огънят е пламнал в незаконния къмпинг, който от години се намира в района на Иракли и искат незабавното му премахване. От организацията изпратиха сигнала, след като вчера в местността изгоряха повече 150 декара бадемови насаждения в частни земи.

„Организирането на този нерегламентиран, без спазването на никакви хигиенни и санитарни норми къмпинг е предпоставка освен за пожари, но и за развитие на епидемии, болести и зарази. Причината е, че в тях няма нито тоалетни, нито течаща вода, а вмирисаните остатъци от храна обикновено се изхвърлят в морето или в гората.Наличието в момента на почти 2000 човека на това място, които денонощно употребяват алкохол, а и може би и други упойващи вещества, е и предпоставка за извършване на престъпления от всякакъв характер, след като не се осъществява никакъв контрол от страна на държавната и местна власт”, пише още в писмото.

Според еко – сдружението „Природата за хората и регионите” освен разполагането на незаконния къмпинг, което е в разрив с нормативните документи и постановления на държавата, има и морален аспект. Еколозите смятат, че не е редно като стотици хиляди българи да си плащат по къмпинги, хотели, частни квартири и почивни станции, а други почиват без пари.

Организацията настоява за незабавно предприемане на действията по ликвидиране на нерегламентираното селище от палатки в Иракли.

Истински рейд от над 10 незаконни къмпинга задръстват Южното Черноморие. Палаткаджиите се самонастаняват на различни, удобни за тях, места. Еколозите припомнят, че освен местността Иракли, заливът Вромос край Черноморец и Корал край Царево са най-известните незаконни места за хилядите любители на палатките. Само преди месец проверка на екоинспекцията установи, че в Иракли има 23 палатки, 7 от които на плажа, а останалите в частни имоти в гората. Според общинските наредби туристите нямат право да са извън място, обособено като къмпинг. Собствениците на крайбрежни имоти в красивата местност отдавна заплашват, че ще блокират с живи вериги земите си.