Живко Иванов посреща 60-годишнината си с ретроспективна изложба в Бургас

С изложба в бургаската градска галерия „Петко Задгорски” художникът Живко Иванов ще отбележи своята 60-годишнина. Експозицията, която ще представи творби от различни периоди на автора, ще бъде открита на рождения му ден – 2 септември (понеделник) от 18 ч.

„По-голямата част от картините са рисувани през тази година и не са показвани пред публика. Много от по-старите ми платна, които ще изложа, също не са участвали в изложби, а са от личната ни семейна колекция. Така приятелите и публиката ще могат да видят как съм се променял през годините”, казва Живко Иванов.

„Умишлено избрах да направя юбилейната изложба в Бургас. Така както, след като завърших Художествената академия в София, реших да се върна да работя и живея в моя град, до морето. Има нещо специално в Бургас, този дух може да се усети на всяка моя изложба”, казва още авторът, който има зад гърба си над 40 самостоятелни изложби и стотици участия в експозиции на различни континенти.

„Морето винаги присъства в картините ми, но без да е нарисувано. Не го търся нарочно – просто така се получава”, обича да казва художникът.

През 1972 г. Живко Иванов завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. се дипломира и в Художествената академия в столицата.

Подреждал е самостоятелни изложби в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия “Любке”, в Белгия, Холандия и Чечения, в галерия “BiscuitFactory” в Нюкасъл, в Сърбия и т.н. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в различни краища на света.

През 2010 г. беше обявен за Художник на годината в Бургас.