За първи път в България на празника на Несебър издигат воден екран висок 20 метра

„Тази година тържествата в Несебър на – 15 август са юбилейни, празникът е троен.” Това съобщи на пресконференция днес кметът на общината Николай Димитров. Той определи програмата за честванията като наситена и добре организирана. Николай Димитров припомни, че мероприятията са посветени на 30-та годишнина от приемането на града в ЮНЕСКО и ще се проведат под наслов „Сподели Несебър – Град световно културно наследство”. От общинското ръководството са подготвили богата културно-развлекателна програма, в която жителите и гостите ще открият много приятни изненади. Сред тях са приключенска игра „ Златната монета” по улиците на Стария град . Отговорите на загадъчни легенди и объркани стихове ще водят участниците в шоуто в лабиринт от тайни места на античния полуостров. Множество изпитания ще се опитат да ги затруднят и заблудят в търсенето на съкровището. Наградата ще е юбилейна златна монета, която е специално изработена за празника на Несебър. За многобройните гости и жители на града е предвидена и безплатна снимка за спомен на фона на уникален старинен декор. Богатата концертна програма ще предложи разнообразие от стилове и артисти, които ще забавляват хората на 5 сцени, разположени на различни ключови места в общината добави Николай Димитров.

По традиция честванията ще започнат на 14 август, в навечерието на един от най-големите летни християнски празници, посветен на Голяма Богородица с вечерна литургия (бдение) в храм „Св. Успение Богородично“. Светата литургията ще е от 18:00 ч. и ще измоли от Богородица все така да закриля града, неговите гости и жители, както го е правила през вековете. В 19:30 ч. от храм „Св. Успение Богородично“ ще тръгне тържествено литийно шествие, което ще отведе миряните до Амфитеатъра. В 21:00 ч ще започне празничният поздравителен концерт, посветен на гражданите на Несебър. За тях ще пее обичаната българска естрадна певица Йорданка Христова. По време на изпълненията с кратки видеопортрети ще бъдат представени някои от видните граждани на общината, които с работата си са допринесли за доброто име на града. Инициатива, която общинската администрация лансира за втора година, а намерението е тя да се превърне в традиционна. Жителите и гостите на Несебър ще имат възможност да гледат и краткия документален филм в памет на Жана Чимбулева. Тя има основен принос за обявяването на Несебър за Град световно културно наследство.

Същишнският празник ще започне рано сутринта на 15-ти август със сутрешна тържествена света литургия в 08.30 ч. в храм „Св. Успение Богородично“ в Стария Несебър. Точно в 9:30 ч. ще се състои ритуалът по издигането на националния флаг пред крепостните стени на Стария град. Kакто всяка година ще се проведе станалият вече традиционен плувен маратон „Несебър 2013“. Той ще започне в 10:00 ч. на южния плаж, а награждаването на победителите ще се състои в 11:30 ч. на Морска гара. Празничната програма ще продължи от 18:30 ч. в Южния парк с пъстър детски празник. Театър „Усмивки“, с бившите буфосинхронисти Пепо Габровски и Веско Антонов, ще забавляват най-малките с комично-развлекателно аниматорско шоу, което ще донесе много радост, смях и усмивки на децата. Малчуганите ще имат възможността да се включат в забавното детско парти, наречено „Най-веселото детско шоу“, където аниматорите са подготвили куп изненади и весели игри. В 19:00 ч. танцовите школи от Несебър ще оживят провлака с артистични танци, увлечени в ексцентричен флашмоб. Половин час по-късно на площад «Месамбрия» ще бъде представен нетрадиционният музикален спектакъл, създаден от Андрей Баташов. В 20:30 ч. на сцената на крайбрежния булевард Рафи и танцьори ще забавляват несебърлии. На сцена «Амфитеатър» в 21:00 ч. ще започне балетната галавечер с участието на балета на Държавна опера – Бургас «Шехерезада и Романтично». 30 минути по-късно на сцената пред крепостните стени на Стария град ще пеят неповторимите «Хиподил». След тях на сцената ще излезе известният народен певец Данислав Кехайов.

Гвоздеят на празничната програма ще бъде светлинното шоу, композирано от 3 части с оригинална авторска музика. Първата част е лайт – спектакъл, в който лазерните ефекти и музикалната импресия се сливат в удивителен синхрон. Във втората част е същинският 3D Mapping, който ще оживи крепостните стени на Стария град с визуалните илюзии от историята на града. При благоприятни климатични условия за първи път в България ще бъде издигнат и специален воден екран с размери 20 на 10 м. с вода от морето. В шоуто са ангажирани над 100 души, а новата прожекционна техника е full HD.По време на третата част фойерверките ще се възнесат в нощното небе в прослава на Света Богородица- закрилнца на града. През целия ден в центъра на Стария град ще има безплатен wi-fi, a цялата програмата ще може да бъде гледана онлайн в реално време.

Секретарят на общинската администрация Стойко Стоянов съобщи, че старият гред ще е затворен за движение на МПС от 18.30 да 24 часа на 15 август. За сигурността на жителите и гостите на Несебър ще се грижат противопожарни, медицински и полицейски екипи.