Изграждат супер – атракцион на мястото на „ Флората” в Бургас

Комплекс “Флората” в Морската градина на Бургас да бъде превърнат в атрактивен експо – център, в който да се провеждат изложби, конференции и сватбени тържества. Това предложение бе подложено на обсъждане днес в зала „Петя Дубарова“ в Морското казино. Инвестицията ще е за 3,5 млн.лв., а финансирането ще бъде осигурено с кредитна линия по финансовия инструмент „Джесика“. Участието на местната администрация е със 173 хил.лв. Кредитът ще се връща в следващите 12 години, като изчисленията показвали, че на 11 година той ще се самоизплати. Годишният лихвен процент възлиза на 4,5.

Бъдещият атракцион на Бургас има амбициозната задача да се превърне в един от най-големите забавни обекти по Черноморието.

Идейната част на проекта е разработена от „Декор Дизайн“ на бургаския архитект Славян Бурулянов. Залага се на изключително иновативна визия, в която има както множество закрити помещения, така и открити, цялата фасада е стъклена, а покрива ще бъде с много зелени площи. Стремежът на организаторите е да се създаде нещо вписващо се в парковата среда, което да не загрозява околната среда в района, а да се впише по естествен начин в нея.

В различните модули на комплекса ще има от изложбени зали до детски кътове и заведение.Сградата ще предоставя модерни условия за провеждане на бизнес – конференции, експо – събития и изложения, публични събития – партита, сватби, балове, културни прояви. Пространствата са достатъчно мобилни и за уреждането на изложби и концерти. Интерес към бъдещия център вече има и от водещи музейни експозиции в цяла Европа от Природо-научния музей в Лондон. От там вече искали да представят експонатите си тук.

Плановете са експо – центърът да бъде изграден до края на 2014 г. На следващата сесия на местния парламент предстои да се внесе докладна, с която да се иска разрешение за теглене на кредит по инициативата „Джескиа“, веднага след което ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител.