Международен турнир по авиомоделизъм и авиошоу в Несебър

Хидрокупа „Несебър” 2013 е първото в страната състезание за радиоуправляеми самолети – хидроплани и хидрохеликоптери

В предстоящите събота и неделя – 31 август и 1 септември 2013 на Несебърския язовир „Порой” ще се проведе за седми пореден път уникално за страната спортно състезание – Международен турнир по авиомоделизъм и авиошоу- „Хидрокупа „Несебър” 2013. Това е първата и единствена у нас спортна проява от подобен вид за радиоуправляеми моторни модели на самолети-хидроплани и хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност, подобно на своите прототипи-водосамолети.

Международното състезание се провежда за 7 път в цялата 65-годишна история авиомоделния спорт в България . Първият турнир-„Хидрокупа” 2007г.,беше организиран и проведен също от моделистите на територията на гр. Несебър.Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано от Спортен моделклуб-Несебър с председател на УС на Клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националния турнир „Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МФВС и е със статут на държавно първенство с международно участие през всички предходни години.За състезането тази година пристигат отбор от Украйна и състезатели от Руската федерация по авиомоделен спорт.

Авиомоделизмът е млад спорт.За малко повече от 65-годишната си история,той е един от най-стремително развиващите се технически спортове по света.Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите- пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца . Радиоуправляемите модели на самолети са сложни технологични машини,съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели .Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка,често струва повече от 1000 лв. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Авиомоделистите-пилоти трябва да са отговорни личности. Летящият с около 80-120 км/час авиомодел с маса 5- 6 кг., поверен на ръцете им, при неблагоприятни обстоятелства би могъл да бъде и опасен за околните наблюдатели снаряд,затова дисциплината и точността са отличителни черти за добрите пилоти. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление,изискват тънкото им владеене.

Организаторите на Международния турнир по авиомоделизъм „Хидрокупа „Несебър”2013 канят всички граждани, моделисти и фенове на авиацията и на техническите спортове от Община Несебър ,Бургас, региона и страната на откриването на състезанието на 31 август, събота от 9.00 ч. , на Хидрополигона на Спортния моделклуб на южния бряг на язовир „Порой” /Оризарски /. На откриването ще присъстват : г-н Златко Димитров,изп.директор на фирма „Слънчев бряг „ АД, както и официални лица от Общински съвет-Несебър и Община Поморие.

Посоките към турнира ще бъдат обозначени с табели „АВИОШОУ”.