Морска гара Бургас посреща първите си клиенти на 1 октомври

Дългоочаквано Морска гара Бургас е почти завършена и строителните дейности са вече към своя край. Най-късно до 1-ви октомври сградата ще бъде готова и ще посрещне първите си пасажери. На 5 октомври лайнерът „Селебрити Констилейшън“ ще акостира в Бургас с над 2000 пътници и 1500 души екипаж, а още 4 круизни кораба се очакват да края на годината. Комплексът ще бъде завършен и с всички необходими мерки, които се изискват от митницата и гранична полиция съобщи днес областният управител Павел Маринов.

Вече функционира щаб за бързо реагиране, който ще заседава по два пъти седмично в сградата на Областна администрация Бургас. Неговата цел е да се справи с организацията по посрещането на пътниците, строителството и други текущи проблеми. Пасажерите ще бъдат извозвани с автобуси през централен вход на пристанищния комплекс. В Морската гара ще работят 8 гишета. За приемането на документите нямало да се отнема повече от няколко секунди за обслужване на клиент. Създадена е и действаща вече организация между гранична полиция и туроператорите.

„Тази гара трябваше да заработи още 2011 година, а през 2014 да бъде готов целия проект. Дейностите за зоната за обществен достъп обаче бяха спрени и сега тази сграда се строи със средства на Пристанище – Бургас и Пристанищна инфраструктура. Възобновяването на тези функции вече стартира и това няма да се отрази върху нещата, които изграждаме сега“, заяви на импровизиран брифинг днес Областният управител Павел Маринов. Той каза още, че строителството ще бъде възстановено след края на сезона, като този път то ще бъде в пълен обем. Планирано е изграждане и на второ крило, в което ще бъде настанен администрационният персонал. Комплексът няма да бъде свободна зона за достъп на граждани, докато не бъде завършена първата фаза от проекта.

„Надявам се това да стане възможно най-скоро и гражданите на Бургас да могат да влизат спокойно тук. Стойността на първият етап е около 24 млн. евро. Средствата ще бъдат привлечени от банки и специализирани структури. Ще бъдат изградени още вертикална планировка, атракционна зона, трафик кулата и различни инсталации“, уточни губернаторът. Строителството на самата трафик база започва до няколко месеца и ще продължи може би година.

На 5-ти октомври Морска гара Бургас трябва да функционира . Ангажимент на общината е да изгради и достъп от града. Предстои теренът да бъде почистен и асфалтиран. Пред старт е и изграждането на ВиК структура, която ще бъде завършена до 2 месеца.