Намериха студения басейн на Римската баня от Аква Калиде

Първият басейн със студена вода или т. нар. фригидариум на Римските бани от II-ри век сл.Хр. бе разкрит при последните археологически разкопки за този летен сезон на древните терми Акве Калиде в бургаските Минерални бани. Дълги стъпала, облицовани с луксозен мрамор се появиха от калта при изтеглянето на земния насип от римския басейн с перфектна правоъгълна форма. Проучването е част от проекта на Община Бургас за консервация, реставрация и социализация на античния и средновековен град „Аква Калиде – Термополис“.

Фригидариумът е студено помещение с басейн, в който древните римляни са влизали след останалите процедури в банята. Басейнът е разкрит на дълбочина 4,6 м. от съвременното ниво и е добре запазен с ширина 6,4 м. и открита дължина до момента 6,8 м. Помещението е покрито с добре изграден тухлен под, който на места е унищожен. Монументалният градеж с добре оформени ъгли и архитектурни елементи, дава основание да се смята, че е от първата баня, строена през Римската епоха в началото на 2-ри век.

Според ръководителя на археологическите проучвания доц. д-р Димчо Момчилов басейнът се намира под канал, за който до скоро се смяташе, че е един от основните. С това откритие от последните дни на разкопки в термите беше завършен летният археологически сезон в древния град Акве Калиде – Термополис. Тази година усилията на археолозите бяха съсредоточени в източния сектор на банята, където бе разкрит и фригидариумът.

В последната седмица на проучванията са открити и 18 дървени гребена в много добро състояние. Подобни находки са голяма рядкост поради особеностите на материала. Тук дървото се е съхранило, тъй като е било във водна среда. Според археолозите най-вероятно гребените са от Ранното Средновековие, но тепърва ще бъдат изследвани по-подробно, тъй като пластовете в комплекса са разбъркани няколкократно при строежа на по-късните бани – Сюлеймановата от XVI в. и баните от началото на XX в.

Сред находките това лято са още над 50 римски, византийски и турски монети, оловни печати, сребърен медальон, златна обеца, фрагмент от бронзов боздуган и множество добре запазени предмети от дърво.

Археологическите разкопки се провеждат от РИМ-Бургас под научното ръководство на доц. д-р Димчо Момчилов, зам.-ръководител Мирослав Класнаков и археолозите Стефан Бакърджиев и Явор Русев от РИМ-Ямбол. В тях участват и стажанти от университетите „Проф. Асен Златаров“ в Бургас, „Св. Св. Кирил и Методий“ – В.Търново, „Епископ Константин Преславски“ – Шумен и пловдивския „Паисий Хилендарски“.

Началото на системните археологически изследвания бе поставено през 2008 г. от Община Бургас и тогавашният директор на Регионалния исторически музей в Бургас н.с. Цоня Дражева. Малко по-късно обектът бе включен в проекта „Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа“ по Оперативна програма „Регионално развитие“.

Археологическите проучвания на банята, просъществувала през Римската, Византинската и Българската епоха, както и провежданата частична реставрация на турската баня са част от амбициозната програма на Община Бургас за развиване и превръщане на зоната в атрактивна туристическа дестинация.