НСА тази сутрин официално влезе в имота си край Несебър

Националната спортна академия официално бе въведена тази сутрин във владение на терен от 2400 кв.м. в гребната база в Равда. Частният съдия – изпълнителят от Бургас Трифон Димитров заедно с доцент Пенчо Гешев, ректор на (НСА), влязоха в спорния имот, за който висшето учебно заведение вече има спечелено дело за притежание на собственост с окончателно решение на Бургаския окръжен съд. На въпросния терен има построен хотелски комплекс, чийто собственици са руснаци и британци.

Към момента не е ясно какви действия ще предприеме ръководството на висшето учебно заведение спрямо притежателите на апартаменти в неговия имот. Трифон Димитров заяви , че към момента, заради летния сезон хората ще бъдат оставени в жилищата си. Решение за съдбата на сградата ще се вземат през септември. Юристът добави, че от днес започва 3 дневен срок в който решението на съда може да бъде обжалвано.

В комплекса има настанени над 20 чужди семейства, които недоумяват как в страната ни може да се купи апартамент и след година да се окаже, че теренът не е те техен. За някои от тях в момента това са единствените им жилища. Собствениците са категорични, че ще се обърнат както към своите консулства, така и към съда в Страсбург за съдействие.

През цялото време повече от 10 години се водят дела за земята на НСА. Никой до момента не може да даде отговор на въпроса, как, докато текат съдебни дела, е построена жилищната сграда и има нотариални актове на собствениците. По закон, докато има съдебен процес до влизане в сила на окончателно решение на магистратите, се преустановяват дейностите на двете спорещи страни. В случая това не се е случило и впоследствие се появява и сградата със закупените вече жилища от чуждестранните граждани. Юридическият отговор на спорния казус предстои през есента.