Окенариумът в Бургас – от „Осанна” до „Разпни го”

Бургас се лута в търсене на баланса между ползите и вредите от изграждането на „Парк Океанариум”. Концесионерът на бъдещия морски развлекателен център представи проекта си пред бургаската общественост, с което предизвика бурни и противоречиви 3-часови дебати – от пълно отрицание до безрезервно приемане. В общественото обсъждане се включиха десетки граждани на Бургас, компетентни по темата експерти, общински служители, еколози, архитекти, икономисти.
Договорът за изграждане и концесия на „Парк Океанариум” бе подписан на 13 юни, след проведен конкурс. Според него концесионерът поема ангажимент да инвестира 100 млн.лв., да изготви проект, за 5 години да построи и въведе в експлоатация океанариум, делфинариум, аквапарк и познавателно-развлекателен комплекс.
Проекта за морския развлекателен парк представиха Павел Сатонкин – изпълнителен директор на „Уотърс атракшънс къмпани плюс”, Юрий Грачов – заместник-изпълнителен директор на НПО „Мостовик”и архитект Наталия Парфенова.

Проектът

„Парк Океанариум” ще е разположен върху площ от 118 дка на границата на две природни забележителности – Атанасовсоко езеро и Морската градина. Ще се изгражда на 4 самостоятелни етапа, всеки със собствена инженерна инфраструктура. На 100 метра от морето сградите ще са с височина 7,5. Комплексът ще има два входа, главният ще е откъм Морската градина. Съоръжението ще има формата на риба скат.
Строителството на първия етап, включващ изграждането на целогодишно действащ аквапарк, ще започне след края на летния сезон и ще продължи две години. Според проекта аквапаркът ще бъде изграден на две нива – на второто ниво ще е закритото съоръжение, което ще работи целогодишно. Ще включва още здравно-оздравителен център с фитнес зали, спа-център и лекарски кабинети. Ще има състезателен басейн, различни водни съоръжения, волейболни игрища и заведения за бързо хранене. Проектирането на аквапарка е поверено на архитекти от Пловдив.
Следва изграждането на делфинариум с възможности за изучаване, обучаване и демонстрационни представления. Сградата ще е триетажна, с мрежа от басейни за отглеждане на делфини и морски котки. Капацитетът на демонстрационната зала е 700 зрители.
Развлекателно-познавателният център ще е двуетажно здание с търговска зона на първото ниво и познавателен център на второто. Според инвеститора познавателните центрове едва сега започват да набират популярност по света. Този, който ще бъде изграден в Бургас няма да има аналог в страната и в съседните държави. Посетителите на научния атракцион не само ще могат да наблюдават експонатите в четирите тематични зони, но и лично да участват в някои от научните експерименти.
В двуетажната сграда на океанариума ще бъдат разположени 42 аквариума, обособени в различни тематични зони. Там ще са показани обитателите на реките и езерата в България, обитателите на тропическите морета и океаните, ще има представители на рифовете и на тропическите дъждовни гори.
„Парк Океанариум” ще има и свой триетажен хотел със 100 стаи.
Проектът отговаря на всички европейски стандарти, съобразен е с българското законодателство, включително и с последните изисквания на Закона за Черноморското крайбрежие, уверява инвеститорът. Ще се строи по руски, български и испански технологии, в строително – монтажните дейности ще участват предимно местни работници, паркът ще създава работни места за града и след изграждането му.

Привържениците

Своята цялостна подкрепа на инвестиционното намерение дава ПК „Екогласност”. Позицията на организацията изрази Даниел Димитров. Според него обектът не представлява опасност за опазване на околната среда, съобразен е с най-новите промени в българските закони, няма да има и влияние върху Виа Понтика. Единствената препоръка на еколозите е да се изгради и площадка за преработка на биологични отпадъци, които могат да се използват за наторяване на прилежащите площи.
Океанариумът е настина нужен на града, смята част от бургаската общественост. Той ще придаде истинския морски облик на Бургас, ще повиши стандарта на живот, ще привлече туристи, ще създаде работни места. Ще бъде полезен не само за образованието и възпитанието на децата, но и за тяхното здраве – според запознати общуването с делфини е част от терапията за аутисти и болни от детска церебрална парализа.

Противниците

474 души са се подписали под петиция против океанариума. Представи я нейният инициатор Добромир Манев. Той счита, че животните имат право да живеят на свобода и не бива да ги гледаме и изучаваме в затвор.
Противниците имат не само екологични опасения. Съмняват се в икономическата ефективност на проекта и въобще в добрите намерения на инвеститорите.
Обидени са и бургаските архитекти, които не са били привлечени нито при изготвянето на проекта, нито за неговото обсъждане. Председателят на дружеството на архитектите в града Владимир Милков не отрече необходимостта от изграждането на подобен атракцион, но зави, че предвид градоустройствената специфика много неща трябва да бъдат преработени. А за да бъде проектът легитимен и пред ЕС, в екипа следва да бъдат включени и български архитекти.