През август ще има редица екоинициативи и артпрояви в резерват Атанасовско езеро

Този месец се очертава като специално посветен на Атанасовско езеро. Това не е случайно, защото през август е рождения ден на резервата, на началото на солодобива в езерото, на първото издание на Фестивала на солта, на природозащитната бригада на БДЗП и не на последно място се случва магията на миграцията по вечния път „Виа понтика“. Екипът на проект „Солта на живота“ на Българска фондация Биоразнообразие организира различни прояви.

На 10 август е „Парцал фест” – фестивал на зелените идеи, обединяващ автори на ръчно изработени произведения от естествени и рециклирани материали, екологични и природозащитни организации и вдъхновители с опит в устойчивия начин на живот. Българска фондация Биоразнообразие ще представи възможностите на Атанасовското езеро и останалите Бургаски езера за еко туризъм.

На 12 август е рожденната дата на резерват Атанасовско езеро. Преди 33 години част от езерото е обявена за природно защитена местност. Този път БФБ и РИОСВ Бургас – стопаните на резервата организират един по-различен празник– велопътешествие от паркинга на „Капаните“ до „Точката“ със забавна игра – 33 открития около Атанасовско езеро. „Тортата“ също ще е необикновена. Подробности във фейсбук събитието https://www.facebook.com/events/1394524417430862/.

Традицията повелява – в края на август десетки природозащитници от цялата страна да се събират на брега на най-соленото езеро в България, за да учат и помагат на птиците. И тази година екипът на проект „Живот за Бургаските езера”, изпълняван от БДЗП по програмата LIFE+ ви кани да станете част от магията на екозащитна бригада “Атанасовско езеро 2013”, която ще се проведе от 22 до 30 август 2013 г.

Кулминацията обаче е първото издание на ФЕСТИВАЛА НА СОЛТА, което ще се състои на брега на лагуната, до басейните с луга и кал. Фестивалът се организира в рамките на проект „Солта на живота“ на 23 август 2013 г. (петък) от 16.00 до 21.00 часа. Тя цели да провокира интереса на гражданите и гостите на Бургас към лагуната Атанасовско езеро и важността от нейното опазване, както за хората, така и за птиците. Тази година изданието му е посветено на най-ценния продукт, който се добива от лагуната – солта и носи името „Всичко за солта / All about Salt”. Разнообразната програма е насочена към хората от различни възрасти – арт работилници за деца, ателие за себепознание, решетка на солта, концерт на група Мерудия, мазане с кал, вечерно къпане в лугата, солничар за един ден, представяне на „Цветът на солта“ и други мероприятия и прояви.