Приморско става център на екстремните спортове през септември

Първият фестивал на екстремните спортове в България – „X Point„ ще се проведе в Приморско на 6-ти, 7-ми и 8-ми септември 2013г . Събитието се организира с официалната и финансова подкрепа на общината и „Глобъл Логистик БГ“ ООД. Целта на феста е да популяризира здравословния начин на живот чрез екстремните спортове, да събере на едно място хора със сходни интереси, търсачи на различното, отворени за нови усещания и приятели. За всички фестивалът ще донесе непозната тръпка,естествен приток на адреналин и нов начин на разтоварване, далеч от порочните практики сред младото поколение. Събитието е отразено в календарите за екстремни спортове от световен и европейски мащаб. Предвидени са състезания по акробатичен парапланеризъм, болдеринг , уейкборд, скейборд, кайтсърф регата, слаклайн, скално катерене и демонстрации с байкове. Лице на фестивала е Веселин Овчаров, съотборник на Феликс Баумгартнер и първият български състезател в отбора на Ред Бул. От няколко години той присъства в топ десет на световния парапланеристки елит. На сцената ще се изявяват музиканти и групи,които подкрепят начин на живот без употреба на наркотици и насилие.

Фестивалът е с продължителност 3 дни и се очаква посещаемост от 5000-10000 човека на възраст от 10 до 60 години. Рекламната кампания за провеждане на събитието вече стартира в националните медии. Професионален екип от оператори и фотографи ще заснемат събитието с цел популяризирането му и разпространение на идеите, които то поддържа.

Предварителните проучвания са предвидени за срок от около 30 дни и обхващат мониторинг за мястото на провеждането, инфраструктурно и геодезично изследване на терена, изработване на необходимите документи за провеждане на фестивала. Целта му е да се рекламира община Приморско като една от най- топлите и красиви български курорти. Един забележителен град – туристически развита локация с разнообразие от културни и исторически ценности. Участниците във феста ще се включат в редица радио и телевизионни предавания. Ще бъдат направени репортажи от подготовката и от самото състезание, както и филм за целия фестивал.

Самият фест ще се проведе на 6, 7 и 8 септември, като състезателните дни са 7 и 8 септември, а 6 септември е предвиден за администриране и организация.

Трите основни републикански надпревари в програмата са – акро – парапланеризъм, катерене- болдеринг и кайт – регата. Състезанията по акробатичен парапланеризъм и Мастърс оупън ще бъде организирани с участието на 10-ма от най-добрите акро -пилоти в света. Дисциплината е изключително атрактивна поради сложността на фигурите, които биват изпълнявани на височина от 1000 метра. По време на състезанието специално подбрано жури ще оценява изпълнените фигури в небето. Часовете на провеждане се обявяват предварително, със забележка, че е възможно да бъдат променяни в зависимост от атмосферните условия.

Националното състезание по катерене- болдеринг представлява стил без въже, обикновено на къси разстояния. Практикува се на големи естествени скали и на изкуствени такива в зала. Кайт – сърф е едно от най- новите течения във ветроходството, много атрактивно и предпочитано от младите хора. В регатата ще бъдат включени следните дисциплини:

– Course racing

– Hаng time

– Free style(Best trick)

През трите дни на феста ще има и музикална програма. В шоуто ще участват световно известни имена от клубната сцена, както и водещи български DJ-и, поканени от организаторите.

Събитието във facebook:  https://www.facebook.com/events/417962978316693/?fref=ts

Xpoint.bg във facebook: https://www.facebook.com/xpoint.bg?fref=ts