Румънските туристи преобладават по българското Черноморие

Шумът по някои от големите ни черноморски курорти гони германските туристи съобщиха от Варненската туристическа камара. По експертни данни през тази година броят на гостите от Германия е значително по-малък в сравнение с 2012 г. Немският пазар на пребиваващите у нас се свива заради тази млада публика, която се разполага в някои от хотелите по курортните ни комплекси. Младежите вдигат много шум, държат се непристойно и по този начин отблъскват останалите. Така например вече не желаят да идват у нас семейства с деца, както и туристите от третата възраст.

Ако в България имаше правила и се налагаха глоби на шумните компании, нещата щяха да стоят по различен начин и тези хора щяха да имат нормално поведение и да не създават проблеми посочват от туристическата камара. От там дават пример с Турция, където хотелиерите желаещи да привличат по-спокойни летовници, които са и по-платежоспособни, не сключват договори с туроператори, които водят агресивни млади компании.

През тази година гостите от Румъния са мнозинство по българското Черноморие. Туристите от северната ни съседка съставляват над 50% от броя на всички чужденци. Следват молдовците и украинците. Делът на руските туристи е близо 25-30% съобщават експерти от бранша. Те посочват, че тенденцията румънците да бъдат номер едно е притеснителна, защото не е хубаво туристическият ни пазар да е свързан толкова тясно със северната ни съседка. Реално погледнато те са на нашето икономическо положение, и ако там се случат някакви сътресения, това ще се отрази негативно на нашия отрасъл.

Забраната за тютюнопушене не засегнала представителите на туристическия бранш, някой с бизнес в областта на туристическите услуги да е фалирал заради забраната заради императивната мярка посочиха от Варненската туристическа камара . По техни данни чуждестранните туристи приемат нормално, че не може да се пуши на закрити обществени пространства. Все пак в техните държави под една или друга форма също има сходни забрани.