Созопол си поиска островите „Св. Кирик” и „Св. Иван”

Община Созопол да стопанисва археологическите обекти на нейна територия, включително и остров Св. Иван, където бяха открити мощите на Св. Йоан Кръстител, за да може да ги финансира. Това е поискал. кметът Панайот Рейзи от зам.-министъра на културата Велислава Кръстева, която бе на посещение в морския курорт. Той се аргументирал с факта, че община Бургас използва по този начин о-в „ Св. Анастасия”.

Сега и да искаме да дадем пари за разкопки, няма законова форма, чрез която да го направим, коментира созополският кмет. Има и решение на общинския съвет археологическите обекти да бъдат дадени на общината.

Става дума за комплекса „Св. Николай Чудотворец“, където бяха открити мощи на светеца, разкопките на нос Скамний, тези на островите Св. Кирик и Св. Иван и потъналия византийски град Акра край Черноморец. Със своята уникалност Св. Иван можел да стане атрактивен комплекс и да се пълни с туристи, убедени са в Созопол. Щели да бъдат разкрити и нови работни места.

В момента разкритите два храма там спешно се нуждаели от укрепване, а нямало достатъчно средства от държавата. Подобно било положението и на Св. Кирик.

Преди дни ръководителят на експедицията там Кръстина Панайотова съобщи, че проучванията на терена ще започнат в началото на този месец.

Според представители на община Созопол и двете територии са стратегически обекти и държавата бързо трябва да реши дали ще продава Св. Кирик или ще го дава на концесия. Същата процедура ще реши и съдбата на Св. Иван.

Администрацията може да инвестира в археология, ако се отработи точната схема, по която това да се направи, стана ясно от работното посещение на Велислава Кръстева .