Стартира изграждането на станция за отпадъци край Несебър

Първа копка по строителството на претоварна станция беше направена днес в местността Мерата в землището на с. Равда край Несебър. Инсталацията е част от регионалната система за отпадъци , която ще обслужва общо 9 общини в бургаска област. Претоварните станции в бургаски регион общо са две. Строителството на първата в община Карнобат вече започна. Втората в Несебър ще обслужва както град Несебър така и района на Поморие. Кметът на Несебър Николай Димитров посочи, че изграждането на регионално депо и самата станция ще допринесат за подобряване на екологичното с състояние в региона.

„ Това е важна стъпка за община Несебър. Началото е един от стълбовете в общия път за изграждане и управление на регионалната система за отпадъци за регион Бургас. Тук ще има система за компактиране и претоварване на товари и извозването им до регионалното депо в село Братово. Ще се закупи техника за пренасянето на този остатъчен материал. Ще се изгради съоръжение за третиране и на едрогабаритни строителни отпадъци. Ще има площадки за приемане на разделно събрани боклуци. По този начин ще решим проблемите със сметосъбирането и депонирането на изхвърлените сегменти”, каза Николай Димитров. Той добави, че в момента община Несебър има проблем с настоящото депо за отпадъци, което е с изчерпан капацитет. Заради спорове с бившия концесионер казусът се е задълбочил. През 2011 година сметището на курортния град е палено пет пъти, горяло е и миналото лято, а този сезон за месец пожари имаше два пъти. Последният палеж бе умишлен, тъй като на мястото на огнената стихия са намерени факли. Предстои полицията да потърси наказателна отговорност на подпалвача.”, уточни несебърският градоначалник.

Първата копка направиха Николай Димитров, зам. Кметът на Община Бургас Атанаска Николова, която е представител на водещата администрация – изпълнител на проекта, зам.-кметът на Поморие Янчо Илиев, зам. Областният управител Юсеин Мехмед и директорът на РИОСВ- Бургас Добрина Стоилова. Отслужен бе и водоствет с пожелание строителните дейности по проекта да вървят гладко и безпроблемно.