Съдът връща на Националната спортна академия спорен парцел край Несебър

Съдия – изпълнител връща на Националната спортна академия (НСА) спорен парцел край Несебър, съобщиха от БОС. Имотът обаче вече е застроен, а жилищата, които са продадени, трябва да бъдат съборени.

Днес преди обед трябва да се пристъпи към принудително изпълнение на решение на Бургаския окръжен съд. Магистратите отредиха връщането на 2400 квадратни метра имот на НСА. Теренът е част от водната учебна база в Несебър. Съдия-изпълнител ще въведе в имота ректора на академията доцент Пенчо Гешев.

Парцелът е бил реституиран. От НСА обаче оспориха процедурата, стартирала през 1999 г. и приключила през 2002 г. Спорът бе отнесен в съда. Междувременно частна фирма вече е построила жилищна сграда върху спорния терен , а повечето апартаменти вече са продадени на чужденци. Сега постройката трябва да бъде съборена, тъй като решението на съда е в полза на НСА. Парцелът трябва да бъде освободен от всички строителни материали и отпадъци.

„ След дългогодишна съдебна сага Бургаският окръжен съд се произнесе в полза на НСА и Академията отново е в правото си да стопанисва имота, реституиран след съмнителна процедура, стартирала през 1999 г. и завършила през 2002 г.Докато течаха съдебните процедури, фирма „Спектър” ООД построява жилищна сграда върху спорния парцел, а повечето апартаменти вече са продадени на чужденци.

Сега сградата трябва да бъде съборена, тъй като според решението на съда строежът е незаконен и теренът трябва да бъде освободен от всички строителни материали и отпадъци. Предупреждаваме наши и чужди граждани да не купуват апартаменти в сградите, които незаконно се строят на наша територия, защото ще бъдат измамени и ще ги сполети участта на закупилите такива от „Спектър” ООД. ТОВА Е ПЪРВАТА ПОБЕДА НА ФРОНТА В НЕСЕБЪР! СЛЕДВАТ ДРУГИТЕ!”, пише на сайта на НСА.

Миналата година се стигна до физически сблъсъци със студенти, опитващи се да попречат на багерите, които започнаха строителна дейност на учебната база „Васил Левски“ до Равда и няколко младежи бяха ранени.

След този инцидент студентите излязоха на протест в София и символично хвърлиха медалите си. След това правителството реши учебната база да бъде обявена за обект с национално значение. Решението бе за за 85 дка от базата, на които няма да може да се строи.

Недоволни, частни собственици на земи заявиха, че ще осъдят държавата в Европейския съд в Страсбург.