Съдът ще решава съдбата на запустял огромен терен в суперцентъра на Бургас наесен

Заради августовските жеги мини- езерото в района пресъхна

Община Бургас прави пореден опит да реши проблема с неосъществения градски универсален магазин в супер – центъра на града до площад „ Тройката „. Общинска администрация предприема мерки отново чрез съда, съобщиха от дирекция „Правно-нормативна“ към кметството. Общата площ на спорния терен е 6,5 декара, като най-голямата част е на община Бургас.

Проблемът съществува повече от две десетилетия, а началото му се корени още в трите мандата на бившия градоначалник Йоан Костадинов. В него е замесена държавата, общината, частна фирма-инвеститор и многобройни собственици на земята. Сагата се гледа в съда на различни нива, но и до днес окончателно решение няма, в резултат на което в идеалния център на Бургас до паметника на „ Альоша”, точно срещу сградата на Съдебната палата, стои ограден неизползваем огромен терен. До преди няколко години там бяха положени основи и изграден първият етаж от така наречения ГУМ, голям търговски център. Основите се пълнеха с вода и теренът се превърна в своеобразен микроязовир, населен от жаби, който тези дни пресъхна, заради августовските жеги. След изчистване и заравняване на терена от фирма на бизнесмена Валери Стоянов мястото стои оградено и неизползваемо. С цел да разреши спорът общината е решила да насрочи дело за делба между съсобствениците в това начинание.

„ За момента няма промяна. Там има различни и много на брой собственици. Общината, обаче вече е призната като съсобственик, след като съдебните дела приключиха. Терена е общинска собственост, но има и частна квота от земята. От тук нататък е въпрос на споразумение между съсобствениците за предприемане на действия по изготвяне на инвестиционни проекти, или други решения за обекта. Това са поне нашите общински приоритети за този парцел.”, каза по този повод главният архитект на общината Веселина Илиева.

Дълго продължиха висящите съдебни производства относно собствеността на терена – спор между държавата, който се водеше от страна на областна администрация и дружеството ГИР – старозагорска фирма, спечелила правото на строеж. До тогава общината участваше като трето лице, привлечено към делото .

Общинска администрация Бургас е призната за собственик, но не и на целия терен. В него има и реституирани имоти на бивши собственици. В момента това е основният проблем, който се явява, за да се реализира строителството. От кметството ще заведат дело за делба, в което ще бъдат привлечени всички настоящи собственици на части от имоти във въпросния район. Ако през 2007 година те са били 4-5 на брой сега са още повече, защото част от собствениците са продали идеални части от своето притежание на физически и юридически лица. Тези парцели дори са апортирани в дружества и това усложнява удовлетворяването на претенциите на всеки един от собствениците.

IMG_3279

Реституираните лица очакват да получат част от някаква собственост и това е нормално. От общината заявиха желание техните претенциите да бъдат реално удовлетворени и обективно да се подходи към разрешаването на казуса. В момента се събират доказателства и се очаква през септември в съда да бъде внесен иск за образуване на дело за делба.