Хиляди сведоха глави пред подвига на героите на Петрова нива

Над 5000 души от цялата страна изпълниха снощи местността Петрова нива в Странджа планина. Националният възпоменателен събор се провежда под патронажа на президента Росен Плевнелиев. 110-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание се отбеляза тържествено в присъствието на председателя на Народното събрание Михаил Миков, вицепрезидентът Маргарита Попова, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, председателят на Българските тракийски дружества Красимир Премянов, областният управител Павел Маринов, депутати и други официални гости. За първи път в програмата на честванията бе включена възстановка на историческите събития от 1903-а година.

По повод тържествата посетителите гледаха филм с живите истории на наследниците на сражавалите се въстаници. В 19.30 часа в храма-костница „Света Петка“бе отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци от Сливенския митрополит Йоаникий. По – късно възпоменателното тържество бе открито пред мемориала на Петрова нива. С участието на представителни блокове от Военноморските сили (военноморска база – Бургас), Сухопътните войски (военно формирование 48940 – Бургас), Военновъздушните сили – сборен блок на ПВО (военни формирования 26600 и 26720) и от Националната гвардейска част се проведе възпоменателната проверка . Вицепрезидентът Маргарита Попова нарече местността Петрова нива – Странджанското Оборище в словото си пред паметника. Тя призова гражданите на България към помирение и единение в името на по – доброто бъдеще на страната ни. Попова каза, че трябва да помним и тачим паметта и героизма на участниците в Илинденско-Преображенското въстание и трябва да сме горди, че сме потомци на такива славни и чутовни българи, прославили страната ни пред целия свят с подвига си. Председателят на Народното събрание Михаил Миков се присъедини към изказването на вицепрезидента и от своя страна заяви, че съвременните българи са длъжни да не забравят своите герои отдали живота си за по – доброто бъдеще на майка България. В речта си Красимир Премянов припомни, че на 29 юни 1903 г. в местността Петрова нива се взема решение за обявяване на въстанието. В конгреса участват над 300 души делегати, войводи и четници. За Главно боево тяло на въстанието са избрани Михаил Герджиков, кап. Стамат Икономов, Лазар Маджаров, а за началник на всички въоръжени сили – Георги Кондолов.

Славният Бунт в Странджа избухва на 6 август – в деня на Преображение Господне. За няколко дни планината е освободена и се провъзгласява Странджанската Република. Цели 26 дни трае епичната борба на няколко хиляди зле въоръжени въстаници срещу 40-хилядна редовна турска армия и безчислен башибозук. Опожарени са над 60 села, хиляди старци, жени и деца са избити или отвлечени.

През 1958 г. по инициатива на Тракийските дружества в България на поляната, където е проведен конгресът е построен паметник в памет на загиналите герои. Зад паметника е вградена костница, където са преместени костите на войводата Георги Кондолов, който умира в едно от първите сражения.

След изказванията всички присъстващи сведоха глава в минута мълчание в памет на загиналите герои. Десетки венци и цветя бяха поднесени пред мемориала от името на официалните институции, граждански организации, сдружения, фондации и др. Тържествената част приключи с атрактивна заря и мощно ура от представителните военни части.