Музеят „Лев Н. Толстой” в Ясна поляна с нови експонати

Музеят „Лев Н. Толстой” в село Ясна поляна отбеляза 15 години от създаването на музейната сбирка „Българската Ясна поляна” с нови експонати, дарени от наследници и последователи на Лев Николаевич Толстой. Специално за юбилея пристигнаха Илья Толстой – правнук на писателя, Екатерина Толстой – директор на едноименния музей в Русия и Александър Гаврилов главен счетоводител. Сред гостите бяха кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, Пеньо Костадинов – представител на Областна управа Бургас, последователи на толстоизма като философия, както и хора, участвали в създаването и запазването на музея.

Жителите и гости на Ясна поляна се запознаха от близо с дейността на музея през последните 15 години. Музейната сбирка „Българската Ясна поляна” е открита на 15 септември 1998 г . През последвалите години гостува с редица изложби в Руски културно-информационен център – София, както и в Бургаски свободен университет. Организира, съвместно с музей „Л.Н. Толстой Ясна поляна” Русия, гостуване на изложба „Градините на Толстой” в Приморско и Бургас. Спечелен е и проект „Културен туризъм 2002-2003 г.” Постоянната работа за обогатяване на музейната сбирка и организиране на посещения я прави предпочитано място за много туристи от цял свят.

След приключване на срещата всички гости имаха възможността да разгледат обновената музейна сбирка в читалище „Л.Н.Толстой 1926”.