Археолози откриха в Несебър винарна на 2500 години

Археологическата есен в Несебър ни поднесе поредното научно откритие, свързано с историята и културата на древногръцката колония Месамбрия. В последните дни на археологическите разкопки в Стария град, екип от археолози, ръководен от доц. Анелия Божкова от НАИМ-БАН и Петя Кияшкина от Музей „Старинен Несебър“, откри отлично запазена антична изба с амфори от средата на 5 в. пр. Хр. Проучванията се провеждат по проект на Музей „Старинен Несебър”, финансиран от Министерство на културата с участието на археолози-специалисти, докторанти и студенти от НАИМ-БАН, СУ „Св. Климент Охридски” и НБУ.

Древният склад с амфори е бил вкопан дълбоко в материковия терен на северния бряг на полуострова и това го е съхранило от посегателствата на времето и по-късните културни напластявания. Избата, с размери 2.60 х 2.50 м, вероятно е принадлежала на къща, разрушена още в средата на 5 в. пр. Хр. при неизяснени засега обстоятелства. В нея археолозите отриват на място над 30 цели амфори – керамични съдове за пренасяне и съхраняване на вино и зехтин. Амфорите, високи между 0.70 и 0.80 см. са били произведени в големите древногръцки работилници и са пренасяли вино от прочути производители и износители, като островите Хиос, Лесбос, Тасос и др. Всички амфори са открити подредени в редици, с дъната нагоре. Физическата цялост на някои от тях е нарушена, но всички фрагменти са открити на място, което ще позволи да бъдат реставрирани в първоначалния си вид.

Древната „винарна” предоставя на науката нови свидетелства за историята на Месамбрия Понтика като важен политически и икономически център в античния свят, за неговите търговски контакти и участието му в средиземноморския културен и търговски обмен през 5 в. пр. Хр.