БИВОЛЪ ПОЛУЧИ ПРИРОДОЗАЩИТНА НАГРАДА ЗА ДЮНИГЕЙТ

Биволъ получи наградата за най-добри журналистически материали свързани с опазването на българската дива природа за 2012-2013 г. Сайтът беше номиниран от Българска фондация „Биоразнообразие“ и отличен за поредицата от разследвания обобщени под общото название „Дюнигейт“. Наградата беше връчена лично от посланика на Конфедерация Швейцария Н.Пр. г-жа Регина Ешер на церемония в Борисовата градина на 12 октомври. „Дюнигейт“ е термин създаден от Биволъ след разкриване на грозна държавна корупционна схема за разпродаване на безценица и застрояване на последните запазени пясъчни дюни край Несебър.

Всички правителства последователно посягат на природните богатства, нарушавайки закони и норми, защото са ръководени не от интересите на държавата и обществото, а на олигархичните кръгове, които действат задкулисноБиволъ разкрива тези престъпления и се бори срещу тях, защото за нас това е не само професия, но и кауза“ – каза директорът на сайта Асен Йорданов, след като получи почетната хлопка на церемонията по награждаването.

Журналистката Босилена Мелтева, която отразява зелените теми в „Дневник“, също получи награда за цялостната ѝ работа по темата.

Наградата за цялостен принос в опазването на българската природа бе присъдена на бившия директор на Национален парк „Витоша“ Тома Белев. Белев бе уволнен от правителството на ГЕРБ, защото се противопостави на натиска на фирми свързани с Цеко Минев да изсичат витошките гори, заради корпоративни интереси. Той е ангажиран пряко и в почти всички природозащитни акции в страната.

Раздадените награди за заслуги в опазването на родната природа бяха общо 9, като сред тях „Доброволец за природата“. Тя бе спечелена от доброволците, включили се в гасенето на големия пожар в местността „Бистришко бранище“ на Витоша през 2012 г. За пръв път бяха въведени номинации за „Политик с внимание към природата“. Въпреки излъчените 3 номинации, награда на роден политик не бе присъдена. Журито прецени, че вече се забелязва лек интерес в родни политици към идеите за опазването на природните ни богатства, но те остават твърде недостатъчни засега.

Разследванията за Дюнигейт, направени от Биволъ в края на 2012 и началото на 2013 г. показаха, че порочни процедури за „усвояване“ на апетитни държавни земи от лица приближени на властта са започнали при Тройната коалиция и са продължавани и финализирани от ГЕРБ. Публикуваните документи и факти неопровержимо доказаха тази престъпна приемственост.

Главните герои на Дюнигейт се ползват с имунитет и при сегашното правителство, което дори опита да назначи „мозъка“ на операцията Калин Тихолов за министър. Обвързаните с бившия министър Цветан Цветанов собственици на СЛЕ Груп, фирмата започнала разрушаването на дюните, остават необезпокоявани от данъчните и прокуратурата и до днес, макар че внезапното им забогатяване е абсолютно необяснимо. Прокуратурата даде индулгенция на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, за когото неопровержимо беше доказано, че чрез фирма на майка си е заграбил държавна земя и е построил на нея басейн, след което е започнал процедура да я узакони по схемата Дюнигейт.

Природозащитната тематика е централна за нашия сайт, тъй като става въпрос за значим публичен ресурс, към който проявяват интерес овластени престъпни елементи. През годините Биволъ разкри голям брой злоупотреби с българската природа, от ранните разследвания на сайта за Странджа, плажа Корал, през темите за Пирин, зимните курорти, Иракли до Дюнигейт и Ропотамо. По-долу можете да се запознаете с по-значимите публикации по тези теми:

Дюнигейт:

https://www.bivol.bg/dunigate.html
https://www.bivol.bg/riosv-burgas.html
https://bivol.bg/oresharski-obrach-gagauzov.html

Ропотамо:

https://www.bivol.bg/component/search/?searchword=%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BE&ordering=&searchphrase=all

Корал:

https://www.bivol.bg/component/search/?searchword=%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB&ordering=&searchphrase=all
https://bivol.bg/koral-zaharieva.html
https://bivol.bg/moratorium-chernomorie.html
https://bivol.bg/blatno-kokiche-koral.html

Други публикации:

Пирин: https://bivol.bg/component/search/?searchword=Пирин&ordering=&searchphrase=all

Иракли: https://bivol.bg/irakli-emona2000.html

Зимни курорти: https://bivol.bg/forest1bis.html

АЕЦ Резово:

https://bivol.bg/aec-igneada.html
https://bivol.bg/tec-aec-igneada.html
https://bivol.bg/tec-rezovo-stop.html

Странджа:

https://bivol.bg/mister-strandjagate.html