ГЕРБ-Бургас: Управляващите сложиха край на развитието на Бургаска област

“Съществува реалната опасност Бургас да загуби средства от ЕС за изграждането на велоалея, която да свързва града с кв. Сарафово. Минимален е шансът да бъде спасен проекта, който е част от този за Интегриран градски транспорт. Това ще е първата загуба на средства по оперативните програми за Бургас. Оказва се, че МРРБ и новоучреденото министерство просто си прехвърлят топката, а е нужен само подписът на един министър”. Това обяви областният лидер на ГЕРБ-Бургас и народен представител Димитър Бойчев по време на пресконференция в морския град. В нея взеха участие още депутатите Снежина Маджарова и Семир Абу Мелих.

Народните представители изредиха редица инфраструктурни проекти в областта, които са били част от предизборната кампания на „Коалиция за България”, но няма да бъдат осъществени: нови пътни възли за гр.Българово и гр.Камено, както и гр.Айтос, завършване на четирилентовия път с обход – Поморие – кв. Сарафово – Несебър и др. В проектобюджета за 2014 г.не е залегнал нито един от многобройните проекти, които засягат развитието на Бургаски регион. Ще остане нерешен и проблемът с четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг. Правителството на ГЕРБ е оставило средства за отчуждителни процедури при изграждането на обходите на Поморие и Ахелой, но парите са били пренасочени някъде другаде.

Депутатите от ГЕРБ представиха и акценти от законопроекта за изменение и допълнение на ЗУЧК, който предстои да бъде внесен следващата седмица в НС. В него се предлага общините и общинските съвети сами да преценяват в кой период и на кои територии от населеното място трябва да съществува строителната забрана, която според сега действащия закон е в сила за всички черноморски общини от 15 май до 1 октомври. Коментираха се и промените, касаещи поставянето на преместваемите обекти и съоръжения в зони „А” на Черноморското крайбрежие. Те влизат в сила от март 2014 г. и според ГЕРБ ще се отразят неблагоприятно на черноморските общини и на техните приходи.

Скандални са и промените, наложени от управляващите, в здравеопазването и по-специално с аптеките, считат от ГЕРБ. През миналата седмица е приет закон, с който се слагат ръка на аптеките. Вече никой няма да може да открива аптека без разрешението на специален новосъздаден орган – експертен съвет, съставен от 11 души. Те ще решават дали гражданите да имат апетка в своя квартал или не.